fredag 27 juni 2008

Det bidde en tumme - av Fanerdun

Himmelska fridens torg i Kalmar.
Miljöpartisten Jonas Lönn från Kalmar dödförklarar Fanerdunprojektet i dagens Barometern. Jag börjar bli beredd att hålla med.

Det är snart två år sedan de storslagna planerna presenterades. "Mr Luo" tillsammans med kommunalrådet Johan Persson kunde i valrörelsens slutskede berätta att ett stort grossistcenter skulle byggas i Kalmar. Det skulle ge jobb åt kanske två tusen människor i Kalmar. Man räknade dessutom med två miljoner besökare per år. För dessa skulle ett stort hotell byggas.

Vid ett första informationsmöte fylldes Kalmarsalen av allmänhet och entreprenörer och hyllningarna till den mystiske men upphöjde Mr Luo visste inga gränser. En person vid den där tillställningen lär ha knystat något om mänskliga rättigheter, men han buades snabbt ut innan översättarna hunnit förklara för Mr Luo.

Nu två år senare så skulle jag kunna illustrera den här artikeln med några foton. Ett skulle vara på högen med tegelstenar som ligger intill E22 vid Snurrom. De ligger inte staplade, utan tömda i en hög. I början då projektet fortfarande pågick kunde man se kineser med skottkärror korsa Norra Vägen som flitiga arbetsmyror. Nu undrar jag hur länge högen kommer att ligga!?

En annan bild skulle vara på Nordchoklads gamla fabrik som blivit kärnan i Kalmar China town. En stor gräsmatta har anlagts mot Norra vägen och i vintras smyckades den med julgranar. Granarna stacks helt enkelt ner direkt i marken. Dock slog de aldrig rot utan valde att luta sig lite åt höger eller vänster och ramlade omkull och de stod kvar till långt efter fastan... ja ända in i maj om jag minns rätt. Och då var platsen sedan länge övergiven.

På hösten 2006 ringde Sveriges Radios Randi Mossige-Norheim och berättade att hon gjorde ett program om kinesiska satsningar i Sverige. På min blogg hade hon hittat en kommentar om hur det gick i Silverdalen. I januari 2007 sändes hennes program. Jag rekommenderar en lyssning på de första 16 minuterna av programmet. Nu med två års distans känns det som om Kalmar kan läggas till exemplen som presenteras i programmet.

Kännetecknande för alla kinesiska projekt i Sverige har varit att en kinesisk miljardär plötsligt dykt upp i en kommun där industrier lagts ned och kommunpolitikerna sliter sitt hår i sökandet efter ersättning. Kineserna har presenterat storslagna planer. Kommunen har gått in med mark och lokaler, glada över skänken från ovan.

Hundratals kinesiska arbetare har kommit hit. En "kulturkrock" har uppstått kring arbetarnas arbetsmiljö. Förutom en svensk kontaktperson så har det inte skapats några jobb åt folk på orten. Projektet marknadsförs och snart ska det kunna öppnas. Snart... Ganska snart...

Prologen har varit utebliven betalning av hyran. Dock hela tiden med löften om att allt är i sin ordning och centret snart ska öppnas. Skulle fodringsägaren tröttna och sätta projektet i konkurs så har inte just det bolaget som hyrt lokalerna haft några tillgångar. Förlusten för kommunen har i bästa fall stannat under miljonen. Men illusionen är slagen i spillror och kommunpolitikerna får hoppas på andra projekt.

Kalmar befinner sig just nu i början av prologen. Det enda som fortfarande pågår kring projektet är studieförbundens kurser i kinesiska och kinesisk kultur som kalmarborna deltar i. Det enda som återstår av drömmen är en enorm hög med tegesten vid Kalmars norra infart.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

torsdag 26 juni 2008

Negativa åsikter mot hårdrockande läraren


Läraren som fick sparken på grund av att han spelade i ett hårdrocksband på fritiden upprörde mig, även om jag inte bloggade om det. Men i dagens Nyheterna finns en uppföljning som tvingar mig att reagera.
Man ska ju på något sätt vara en förebild även på fritiden
En lärare på Hammargymnasiet citerad i Nyheterna
Vad en enskild lärare gör på fritiden har inte skolan ett dugg med att göra! Det finns inget angivet i något anställningskontrakt som styr vad vi gör på fritiden.

En annan av lärarna på Hammargymnasiet i Gamleby menar att lärare på fritiden inte får göra sånt som strider mot skolans värdegrund. Som exempel menar hon att "prisa djävulen och ha upp-och-nervända kors" inte är okej. Vem har bestämt det undrar jag?

Det här luktar frireligiöst dravel. Enligt läroplanen ska skolan vara icke-konfessionell. Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Intolerans ska bemötas med kunskap och diskussion. Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Detta är ett styrdokument beslutat av riksdagen och det är detta skolan ska arbeta efter.

Det finns en viktig skillnad mellan exempelvis politik och religion jämfört med musik. Politik och religion utövas av personligt övertygade människor. Olika kulturformer säger däremot ingenting om utövaren. Kultur är till för att vidga sinnena och öka förståelsen. Särskilt religion har ofta motsatt verkan, vilket bekräftas av alla religiösa krig i världen. Hammargymnasiet verkar styras av frireligiösa fördomar och det är ett större hot än en lärare som spelar hårdrock!

Läs också vad Lärarförbundet i Västervik tycker. Dessutom Expressen, Aftonbladet, SvD, DN, Barometern

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

onsdag 25 juni 2008

Borgarnas interna kritiker inte längre tysta


Droppen som fick bägaren...Debatten och utfallet av FRA-lagen har höjt temperaturen i partileden hos framför allt moderaterna och centerpartisterna.

Moderate kommunpolitikern Lars-Olof Reinfeldt från Vetlanda hoppar av moderaterna och blir politisk vilde. Han jämför FRA-lagen med Watergate.
Jag har länge varit stridbar och gjort klart att jag inte alltid följer partilinjen. Igår skickade de ned två ombudsmän som skulle tala mig till rätta och då fick jag nog.
Lars-Olof Reinfeldt till Svenska Dagbladet
Det mullrar även hos centerpartisterna. Gräsrotspartiet har blivit toppstyrt. När dessutom det liberala centerpartiet mangrant ställde sig bakom den antiliberala FRA-lagen så rann det över.

Hos centern har det runnit över tidigare. Det gamla bondeförbundet körde stadigt fram i mittfåran i svensk politik och lierade sig gärna med folkpartiet och socialdemokraterna på 1960-talet mot högerpartiet.

Centerns ungdomsförbund var radikala och låg till vänster. Idag är läget annorlunda. Landsbygdsmyllan är utbytt mot Stureplans krogar. Träckstänk mot champagnevomerande. Och ivern att slicka uppåt och sparka nedåt är starkare hos exempelvis Fredrick Federley än den ideologiska övertygelsen när partipiskan viner.

"Nya moderaterna" och dess regeringssaga påminner lite om Ny Demokratis uppgång och fall. När det är för många fanatiskt övertygade kockar som ska röra i den toppstyrda soppan så skär det sig, något som väljarna upptäckt för länge sen, enligt opinionsundersökningarna.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

söndag 22 juni 2008

Sossarnas hukande bäddar för borgerligt styre


Nu när sommarlovet börjat så har den borgerliga regeringen suttit halva mandatperioden. De har två år kvar att regera innan det är nytt val och förhoppningsvis ny regering.

Men som socialdemokraterna agerar nu så är risken stor att borgarna får fortsätta styra. Sossarna har alltför ofta ställt sig bakom imperialisterna och svikit sina väljargrupper, exempelvis i Lavaldomen och kring Lissabonfördragen. Ska sossarna fortsätta agera Bror Duktig i EU vid ett regeringsskifte?

Sossarna har inte heller varit tillräckligt tydliga kring FRA-lagen. Ursprungligen var det sossar som väckte frågan ivrigt påhejade av folkpartister. Socialdemokraterna har gamla traditioner av att spionera på oliktänkande; särskilt de på vänsterkanten. Man kan ju fråga sig om de tänker riva upp FRA-lagen vid ett regeringsskifte.

Opinionssiffrorna talar visserligen för socialdemokraterna. Men det är enbart tack vare att borgarna skjutit sig i foten gång på gång. Opinionssiffrorna visar enbart ett missnöje med borgarnas politik. På samma vis som valnederlaget för sosseregeringen visade ett missnöje med framför allt Göran Persson.

Den socialdemokratiska pressen har det inte varit något fel på. Den har drivit opinion. Den borgerliga pressen har inte heller alltid varit nådig mot regeringen. Svenska Dagbladet blev till och med bannlyst hemma hos Ulf Adelsohn. Miljöpartiet och vänsterpartiet gör ett klart godkänt arbete. De tar hand om oppositionens utrymme i media. Men var finns sossarna?

Om det nu inte är så att sossarna ingått en konspiration med Reinfeldt och hans lakejer så är det dags för Mona Sahlin och de andra att vakna till liv, dra upp huvudet ur sanden, inse att det är 2008 och börja agera.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

lördag 21 juni 2008

Midsommar i skärgården strör salt i gamla sår


Midsommarafton i Figeholm. Jag brukar inte vara privat på bloggen men gör ett litet undantag. Så här är några bilder från midsommarfirandet nere vid sjöboden i Bodviken. Patrik, Furan, Sve, Ea, Fredde, Nettan, Olle, Birgit, Monica, Anders och sambos och barn.

Vanligtvis brukar vi dansa först, men det kom några regnskurar som vi väntade ut och sen var vi hungriga. Midsommarstången blev inte riktigt färdig i år, kransarna saknades. Men det kan ju alltid intressera FRA i såna här tiden. Dans kring ett kors måste påminna om kristna fundamentalister...


Skärgården utanför Figeholm. Senare på kvällen åkte vi ut till Lökö där några av våra ungdomar firade midsommar med kompisar. Men det var lugnt där ute. Stämningsbild från berget på Lökö mot väster. För övrigt förlovade sig mina föräldrar just på Lökö, midsommaraftonen 1968, för jämnt fyrtio år sedan.

På väg hem genom skärgården så funderade jag på varför jag har lämnat Figeholm. Kände det gamla suget från havet och vemodet knöt ett tag runt halsen. För att strö extra salt i såret så drog vi ett varv runt Seglarholmen på vägen hem. Där var det dans. Men dansen slutade vid ettiden då folket gick och la sig. Nyström dök upp och vi höll stämningen uppe fram till tretiden.

Följ med på en tur i figeholmsskärgården: Klicka här.

Alla bilderna tagna med mobilen; Sony Ericsson K810i. Bilderna är klickbara.

Andra bloggar om: , , , , ,

fredag 20 juni 2008

Försäkringskassan: Fattig midsommar på er!


Tusentals pensionärer och barnfamiljer som skulle fått pensioner och barnbidrag till midsommar får vänta på pengarna. Försäkringskassan har "driftproblem".

Enligt SR Kalmar har Försäkringskassan känt till problemet en vecka men ändå inte lyckats fixa det.

För pensionärerna som blir utan pengar kan det bli en fattig midsommar. Tyvärr har ju Försäkringskassan lagt ner sina kontor ute i landet, annars hade det kanske gått att hämta ut pengar direkt. Försäkringskassans organisation har byggt in en sårbarhet i systemet som undergräver välfärdssamhället.

Nu funderar jag på att strunta i att betala mina räkningar kommande månadsskifte och förklara det hela med att mitt utbetalningssystem har driftstörningar... Jag undrar vad fodringsägarna skulle säga om det...?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

torsdag 19 juni 2008

Syndabocken är utsedd


"Bland ett gäng idioter blir den dumme snillrik" är ett favoritcitat som jag brukar använda ibland - särskilt när man har med reptilhjärnor att göra.

Media förnekar sig inte. Först skruvar de upp stämningen och förväntan på att Sverige ska dundra fram och göra stordåd i Karl II:s stil på fotbollsplanen. Allt medan stora delar av folket, vist av minnen från tidigare turneringar, inser att Sverige kommer att spela sina tre gruppspelsmatcher innan de får åka hem.

De självgoda fotbolls-experterna har dock inte kopparna i skåpet, utan är så inrökta på sina profetior om Sveriges förträfflighet att de inte förstår hur det som nu hänt kunde hända; att Sverige är utslaget.

Syndabocken är utedd. De som var för usla på att hantera en fotboll och läsa av spelet, men som däremot var duktiga på att snacka skit, kunde ju alltid bli fotbollskommentatorer. Nu reser sig de misslyckade som en man och kräver förbundskaptenens avgång - det är patetiskt. Tänk fall sanningen är att Sverige inte kan bli bättre?

Aftonbladet
Expressen
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter

Andra bloggar om: , ,

onsdag 18 juni 2008

Generationsskifte i hembygdsrörelsen


Kristdala hembygdsgård. Asta Danielsson visade runt och berättade om byggnaderna och föremålen i Kristdala. Bland annat visade hon hur föreningen arrangerat ett "vindsförråd" på en loge. Där fanns barnkläder, teveapparater, dator, koffert, grammofonskivor etc. Föremål från ett helt sekel instuvat men exponerat för besökarna.


Hembygdsrådet i Kristdala. Traditionsenligt träffas Oskarshamns hembygdsråds medlemmar i början på sommaren för att dela upp anslagen mellan oss och berätta om verksamheten. Hembygdsrådet består av tolv hembygds- och museiföreningar i Oskarshamns kommun. Själv representerar jag Hamnmagasinets Vänner i Figeholm.

40.000 kronor finns avsatta till oss ideella föreningar. Alla föreningar får en tusenlapp var i administrativt bidrag. Resterande 28.000 kronor fördelas efter önskemål under sittande möte. Kulturnämndens ordförande är också ordförande i hembygdsrådet. Dessutom deltar kulturchefen.

Själv har jag varit med på dessa tillställningar i tio år. Jag har alltid varit yngst. Hög medelålder är något som hör till det ideella kulturföreningslivet. Föreningarna är också olika bra på att växla över till yngre.

Det finns goda exempel. Bockara hembygdsförening är ett sådant. Där har nya krafter tagit över. Arbetet är inriktat på att underhålla byggnader och material. Men där finns också nya ideer. Samarbete mellan föreningar och nyrekrytering där man bland annat riktar in sig på nyinflyttade, som ofta är nyfikna på sin nya hembygd.

Tyvärr finns också exempel på motsatsen, där verksamheten i det närmaste står och faller med enstaka medlemmar. För föreningen och de kvarvarande aktiva blir det tungt. De upplever att arbetet varit förgäves. Verksamheten blir övermäktig och föreningen faller sönder.

Men människan är en kulturell varelse som alltid är intresserad av sitt ursprung. Därför kommer så småningom nya krafter att ta över och föra arvet vidare.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

torsdag 12 juni 2008

Jag har blivit rockstjärna...


Rock'n roll. Tidigt i våras blev jag tillfrågad av elever om jag ville sjunga på den traditionella vårfesten. Självklart tackade jag ja och funderade länge på vilken låt jag skulle välja. Till slut föll valet på Mörbyligans låt Mormor.

Bandet som kompar är Resolve. Fantastiskt roligt band där det alltid händer saker. Förra veckan fick de höra låten på en minnespinne. Sedan tog de ut ackorden. I tisdags förmiddag repade vi i tjugo minuter. På tisdagskvällen så körde vi låten på scenen i Blomstermåla Folket hus.

För mig är låten Mormor förknippad med högstadieungdomar. Runt 1990 hjälpte jag i Figeholm några killar i femtonårsåldern som kallade sig Eskil and the Heartbreaker band att spela in en demo. Deras signatur var just den här låten. Jag har aldrig hört originalet, utan bara Eskils version.

Blomstermåla Folkets hus (kolla länken och klicka på nostalgitripp) är ju en stor scen där många kända artister framträtt. Så man är i celebert sällskap...

Som körsångare har jag stått på scen många gånger, senast i Kalmarsalen i maj. Men som solosångare var det debut. Bejublad debut med en härlig publik. Så nu ser jag fram emot fler scenframträdanden.

Andra bloggar om: , , , ,

lördag 7 juni 2008

Många människor framför teveapparaterna


Glädjesiffror. Svenska Dagbladet hävdar idag att åtta miljarder människor tittade på fotbolls-em 2004 och att det kommer att överträffas i år. Det låter svårslaget...

Kan det månne vara marsmänniskor som rattat in fotbolls-em och därmed utökat jordens befokning med några miljarder? Eller är det annonsförsäljarna på teve som försöker trissa upp priserna. Eller är det helt enkelt tryckfels-nisse som spelar oss ett spratt!?

Petitesser, kanske någon tycker. Men i dessa tider med en borgerlig regering som monterar ner de sista resterna av välfärden samtidigt som socialdemokraternas stora hjärtefråga tycks vara utrotandet av mördarsniglar så kan väl jag få roa mig med lite småsint kverulerande i sommarvärmen...

Andra bloggar om: , , , , , , ,

måndag 2 juni 2008

Gudrun ett dolt budskap från högre makter


Med hjälp från ovan. En liten notis i tidningen berättar att Växjö stift gjorde bäst resultat bland stiften i Sverige förra året. Främst beror det på svåra stormar som fällt skog, berättar tidningen Nyheterna.

Höga virkespriser har bidragit till att stiftet fått bra betalt för den stormfällda skogen.

Rubriken "Gudrun gjorde stiftet rikt" innehåller ett dolt budskap. För vad händer om man tar bort de tre sista bokstäverna i Gudrun...? Jag gissar att det är högre makter som givit vinsten.

"Gud är skatteindrivare som av barmhärtighet betalar skatten ur egen ficka" påstod Sigismund von Radecki. Och det verkar ju stämma bra den här gången...

Andra bloggar om: , , , , , , , ,