tisdag 27 januari 2009

Hemlighetsmakeri solkar kommunalt bolag


Det kommunala bostadsbolaget Byggebo i Oskarshamn valde av någon anledning att hemlighålla vd-lönen när media ville veta vad han tjänade. Det gjorde att frågorna blev fler och till slut så vaknade till och med kommunalrådet och krävde öppenhet.

Nyheterna 1, 2. Oskarshamnstidningen 1.

Styrelsen i Byggebo med socialdemokraten Ulf Nilsson som ordförande hade bara bestämt sig för att inte berätta vad vd:n tjänade. Trots att Byggebo ägs av Oskarshamns kommun och trots att bolagets underskott täckts med kommunala skattepengar.

När saker hemlighålls ökar misstänksamheten och publiciteten om Byggebo den senaste månaden har inte varit nådig. Så idag har det till slut avslöjats att vd:n har 91.000 kronor i månadslön plus en förmånsbil för 7.000 i månaden.

Det kan verkligen ifrågasättas
om den lönen är rimlig för chefen i ett förlusttyngt kommunalt bolag med 2.570 lägenheter? Varje hyresgäst betalar 38 kronor i månaden bara till chefen för bolaget.

Mats Adelgren har varit vd åtminstone hela 2000-talet och han har haft god tid på sig att sätta sin prägel på bolaget. 2007 redovisade bolaget en förlust på 19 miljoner kronor.

Dessutom tror jag att det är hög tid att se över ordförandefrågan i Byggebo. Det är inte bra att ha en ordförande som både är landstingsfullmäktiges ordförande och socialnämndens ordförande i Oskarshamn. Redan för sju år sedan ventilerade jag mina misstankar om att han inte agerar för skattebetalarnas bästa.

- - - - -
Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: