tisdag 6 januari 2009

Stjärnorna gnistra och glimma


Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma, skaldade Viktor Rydberg i dikten Tomten för 128 år sedan. Det stämde in på gårdagskvällens fotoexkursion då jag och Fotolasse stod på en snöig åker utanför Lenhovda och förevigade stjärnhimlen. Här syns Karlavagnen.

Bilden är tagen igår kl 18.01. Jag testade olika ISO-tal; alltså ljuskänslighet. Den här bilden på Karlavagnen är tagen med ISO 1600. Bländare 2,8. Slutartid 30 s. Brännvidd 28 mm, men jag har beskurit bilden något.

Jag har dragit ner intensiteten kraftigt och ökat kontrasten något med hjälp av Photoshop. Med pipetten och pennan har jag också förstorat Karlavagnens stjärnor till ungefär dubbel storlek. I original ser det ut som dagsljus på bilden med tusentals små stjärnor och Karlavagnen är otydlig på datorskärmen.


Den här bilden på Venus är tagen med teleobjektiv kl 18.12. 300 mm brännvidd. ISO 400. Bländare 4,9. Slutartid 30 s.

Med teleobjektiv och 30 sekunders slutartid så blir stjärnorna som streck. Det är helt enkelt rörelseoskärpa eftersom jordklotet roterar. Så streckens längd motsvarar jordens rotation under 30 sekunder.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , ,

6 kommentarer:

hillevi sa...

Lämnar lite sent en kommentar till din nyårskrönika.
Du med din välformulerande, om än ibland elaka penna,kan säkert ge en bra förklaring på skillnaden mellan skrivbordsradikal och plakatkommunist.Att vara kommunist är väl ett politiskt ställningstagande medan radikalism igentligen inte har att göra med politisk färg. Eller?

irene

Nicke Grozdanovski sa...

Bilden på Karlavagnen är ett mästervärk. Så otrolig vacker

Lasse Strömberg sa...

Snygg bild på Karlavagnen.
Jag tycker dock att du borde höjt intensiteten på venusbilden så trädgrenarna framgått tydligare.
Du kunde också berättat att vi höll på att frysa ihjäl och att det rentav är fysiskt farligt att ge sig ut i natten att plåta stjärnhimlar. Hur är det med fingret, sitter det kvar?
Måste tillägga att jag skarpt gillar att man ser det röda himelsljuset och träden på bilden med Karlavagnen. Det är också litet lattjo att man ser en stjärna som inte hör hemma i stjärnbilden, men så blir det vid långa exponeringstider, man kan få fram stjärnor som inte syns för ögat.
Bra jobbat Tomas!

Tomas Jonsson sa...

Irene: "Skrivbordsradikal" och "plakatkommunist" är ju båda skällsord som används av vänsterns antagonister. Min förklaring till orden är följande:

En skrivbordsradikal för en vänsterdebatt via det skrivna ordet. En plakatkommunist för vänsterdebatten genom att synas ute på gator och torg.

Tomas Jonsson sa...

Nicke: Tack för beröm. Jo Karlavagnen blev fin.

Lasse: Jag drog ner intensiteten lite grann på venusbilden eftersom månljuset störde för mycket och det "brusade" på hela himlavalvet.

Det är väldigt känsligt för ljusläckage, bland annat från horisonten och från halvmånen på motsatta himlavalv. Jag var helt enkelt tvungen att förstärka stjärnorna för att de skulle framträda i bakgrundsljuset.

Pekfingret sitter kvar och det är gott att sitta inomhus i värmen och minnas hur vansinnigt kallt det var där ute igår kväll.

Anonym sa...

okej