måndag 9 februari 2009

Bra att sopåkarna protesterar mot profitörer

Häromdagen skrev jag om hur bussförarna i Kalmar län råkat illa ut på grund av att samhällsservice har privatiserats. Tillsvidareanställda får sparken men erbjuds osäkra timanställningar för att fortsätta göra samma jobb.

Samma sak gäller sopåkarna i Stockholm som fått finna sig i nya löneavtal när de fått en ny arbetsgivare. De med civilkurage som vågar säga ifrån strejkar nu. Facket är antagligen i vanlig ordning skräckslaget när de anställda inte finner sig i att hunsas. Och arbetsgivaren stämmer de rättslösa anställda inför Arbetsdomstolen. DN, SvD.

Det är bara att hoppas att sopåkarna nu inte låter sig skrämmas av den profiterande arbetsgivaren. Uppror är alltid rätt!

Den här sortens strejker behövs lite oftare. Det enda som verkligen biter på kapitalet är strejker som innebär att företaget förlorar pengar. Därför finns det stor chans att strejken lyckas. Men det är viktigt att de strejkande inte låter sig skrämmas, utan håller ihop.

- - - - -
För övrigt måste man säga B om man sagt A. Därför väntar jag med spänning på bilder från polisernas nakenfest i Göteborg. Däremot vill jag inte se den stackars missbrukare som filmades av Malmöpolisen och uppmanades att säga något trevligt till en poliskollega som fyllde år. Filmen skickades som mms till kollegan. Det här är ju historia. Kanske dags att sprida polisens interna dokumentet "Mångfald och likabehandling" som faktiskt tagits fram av personalen men som ändå verkar så främmande för en del poliser.

Ilona om privata skolor. Nicke ser demokratin hotas i Emmaboda. Lasse konstaterar att skattebetalarna står som säkerhet när Carnegie säljs.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

TACK för ditt stöd! Vi kommer inte att ge oss!!! /En av de som strejkar

Anonym sa...

Sopbranschen stinker verkligen bildligt talat.
Det rör sig om miljonbelopp i svarta pengar som går rakt ner i fickorna hos sopgubbar som kör sopor från restauranger, bagerier, affärer, mm som inte vill betala den normala soptaxan. Detta är inget som uppmärksammats men som varit allmän kunskap hos alla som arbetat inom ovan nämnda branscher. Sopgubbarna tjänar hur bra som helst jämfört med andra lågavlönade outbildade och när de dessutom drar in en fet extralön svart så är deras strejk rent ut sagt skamlig. Någon borde granska branschen ordentligt och gallra bort alla rötägg till sopgubbar som kör rena rama utpressningstaktiken för att få in sina extra pengar. Noll sympati!

Tomas Jonsson sa...

Anonym 1: Stå på er!

Anonym 2: Jo så kan man ju generalisera. Men jag håller mig till fakta och koncentrerar mig på avtalen och det som samhället kan påverka.

Ditt synsätt att generalisera är precis samma som rasister använder för att svärta alla invandrare som tjuvar och latmaskar. Analogt med din attityd så har du förmodligen ingen sympati för poliskåren eftersom de är rasister!?