onsdag 25 februari 2009

Den försmåddes ljuvliga och ironiska hämd


Just nu läser jag Leif GW Perssons roman Grisfesten från 1978. Den är mycket underhållande på flera sätt.

Den är en dräpande elak satir över den svenska poliskårens ineffektivitet och kåranda. Huvudpersonerna är några uppdiktade poliser i olika grader hämtade från polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Varje avsnitt inleds med några akademiska rader hämtade från någon avhandling eller dylik. Där berättas hur det bör gå till för att nå lyckat resultat. Sedan kommer den fiktiva romandelen om hur det verkligen går till. Eftersom det är uppdiktat kan ingen beskyllas för att påstå något som inte är sant. Den svidande sarkasmen måtte retat upp en och annan ur lagens långa armar i slutet av 1970-talet.

För Leif GW Persson var det säkert en njutningsfull hämnd. Han fick kicken efter att ha svarat ärligt på en fråga från en journalist varvid Geijeraffären var ett faktum. Sedan funderade han på att ta sitt liv innan han satte sig vid skrivbordet och skrev en raljant roman om sin gamla arbetsplats.

Romanen blev årets mest sålda bok och Persson hyllades och fick nya uppdrag och blev polisprofessor och har fortsatt skriva polisromaner och jag ska nog läsa någon mer efter den här.

Lite länkar:
Youtube - En ung Persson är gäst hos Jonas Hallberg i Måndagsbörsen och pratar brottslighet och reder ut när han är författare och när han är forskare.
Youtube - En gammal Persson är gäst hos Luuk och berättar om hur han fick sparken och tog hämnd med det skrivna ordet. (Övriga delar till detta klipp är också sevärda.)
Youtube - Persson visar sitt arbetsrum.
Wikipedia - Geijeraffären
Wikipedia - Leif GW Persson

- - - - -
För övrigt är det Askonsdag och jag har brutit ordentligt mot fastereglerna och svepte just en pizza.

En "gyminstruktör från Ockelbo" låter väl inte särskilt märkvärdigt. Då kunde det väl lika väl ha varit en "högstadielärare från Ålem" som hon valde. Prins Tomas Storhertig av Småland.

Ung Vänster om vårdval. Fotolasse om brunskjortorna som borgarnas bästa vän. These Exiled Years om arbetslinjen och endast "sereösa" svar.

Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Appropå Ålem. Kolla hur det såg ut från luften på 50-talet, även i trakterna runt Strömsrum:

http://flygfotohistoria.mine.nu/

Gå till arkivet och börja botanisera runt i dina hemtrakter. Det är inte klokt hur landskapet förändras på 50 år.

Tomas Jonsson sa...

Rolig bildskatt Lasse. Tack för länken.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Hade du blivit kronprinsessgemål så vete sjutton om jag inte hade konverterat och blivit rojalist i alla fall ;-)
Prinsessgemål kan du ju fortfarande bli :-)

Tomas Jonsson sa...

Birgitta: Man kan vara republikan och ändå tro på Obama ;-)