lördag 28 februari 2009

Nordisk familjebok med nya och gamla fördomar


Efter ingivelse slår jag upp ordet "zigenare" i Nordisk familjebok från 1894.
Till karakteren skildras zigenarna numera öfverallt som lättjefulla, lögnaktiga och hämdgiriga, än krypande, än oförskämdt pockande, allt egenskaper, som äro en naturlig följd dels af deras kringflackande lif, dels ännu mer af deras lott att nästan öfverallt vara föremål för avsky och förakt.

Snatteri bedrifves allmänt af qvinnor och barn, men större stölder och landsvägsrån äro mycket sällsynta; den gängse tron att de röfva barn saknar all grund. Mycket begifna äro de på spritdrycker och tobak; äfven qvinnor och barn röka. Utan egna religiösa föreställningar, låtsa de öfverallt tillhöra den herskande religionen. De gifta sig blott inom sitt eget folk och anses i allmänhet föra ett sedeslöst lif.
Finns det verkligen vetenskapliga belägg för det här? Eller snarare; fanns det verkligen vetenskapliga belägg för att skriva en sån här text om ett folk.

Jag kan inte låta bli att tänka på Sverigedemokraterna. De sista raderna om hur "zigenarna" anpassar sig till den religion som härskar på den plats de befinner sig måste ju tilltala dem.

I början på 2000-talet hade Sverigedemokraterna några rader i sitt partiprogram som beskrev vem som var svensk: "svensk är den som andra svenskar uppfattar som svensk" löd formuleringen. Därför slår jag upp ordet "svenskar" i samma uppslagsverk. Men det måste vara ett bakslag för alla rasister.
Med svenskar förstås medborgarna i Sverige, oafvsedt hvilken ras de tillhöra och vilket språk de tala (rikssvenskar).
Här verkar den gamla familjeboken mer liberal än de liberala och deras alliansbröder som vill införa språktester innan man beviljas svenskt medborgarskap.

- - - - -
För övrigt skriver Jinge om Obamas afghanska äventyr. Lasse skriver om hycklande centerpartister. Bidrag - betong - bensin om Röd press.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

3 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Usch vad hemskt skrivet om Zigenarna. Men det var den tidens anda med fördomsfulla skrifter utan som helst nyans eller insikt om det stämde eller inte i verkligheten.

Erik, Sthlm sa...

Enligt etnografen Karl-Olov Arnstberg så finns cirka 50% av romerna i brottsregistret jämfört med 6% hos vanliga svenskar. Så allt kanske inte bara är/var fördomar.

Pelle sa...

Arnstberg forskning känns väl inte sä värst seriös i det här fallet. Det man främst kan invända är hur man använder etnicitetsbegreppet romer. Det som står att finna på nätet ger inget bra svar på den frågan. Jag har en känsla av att man kan få 50% siffror om vilka grupper som helst, det beror ju på urvalet och urvalsmetod.