lördag 18 april 2009

Elmehagen och Gundell på tjuvarnas marknad


Nyligen har jag läst Jan Guillous roman Tjuvarnas marknad som känns extra aktuell detta nådens och fallskärmarnas år 2009. Fast att den egentligen tillkom i plasket efter Skandiadirektörernas giriga krumbukter.

I Tjuvarnas marknad finns Wanja Lundby-Wedin i form av nollan Hasselbank som är chef inom Sveaskog och lättlurad när han får ett bete i form av ett erbjudande om en styrelseplats i det stora försäkringsbolaget. Där finns också Christer Elmehagens alter ego Henrik Gundell som är vd på försäkringsbolaget och lyckas köpa loss några tusen hektar mark för några hundra miljoner kronor tack vare det falska lockbetet. Pengar som investeras i mark undgår förmögenhetsskatt. Dessutom får han en fin jaktmark på köpet.

Enligt Gundell är avundsjukan en starkare drivkraft än sexualdriften hos alla oss som upprörs över storfräsarnas girighet. Gundell, Elmehagen, Skandiadirektörerna och de andra tror sig vara odödliga och stå över lagen.

Men både i fallet Skandia och i fallet AMF så hinner sanningen ikapp (DN, SvD). På samma sätt går det i Tjuvarnas marknad med ett rafflande slut som känns riktigt verkligt. Men det kanske beror på att vi ser dessa girigbukar runt omkring oss redan idag.

- - - - -
För övrigt så undrar jag om Volvo nu kommer att fällas för medhjälp till fortkörning eftersom de tillverkar bilar som man kan köra för fort med? Kanske också vapentillverkarna kommer att fällas för medhjälp till mord eftersom de tillverkar vapen som används för att döda människor?

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Wanja forsoker nu med ett klupigt forsok avleda kritiken mot sig sjalv genom att med hanvisning till en “oberoende hemlig rapport” krava 28 miljoner av Elmehagen.
Detta vet hon att kommer att resultera i ett langdraget processande och andlosa utredningar som hon avser anvanda som skal for att sitta kvar tills de ar fardiga.
Om rapporterna stott Wanja och visat att det fanns griund for nagot krav skulle dom visats omgaende.
Patetiskt handlande.

Pelle sa...

Hej Tomas! äntligen har jag tid att läsa lite bloggar.

Det känns ju som en ganska sympatisk tanke att vapenfabrikanter skulle dömas för medhjälp :-, det är ju i alla fall riktigt.

För övrigt tycker jag hela domen bara är ett tecken på att man försöker bevara gamla strukturer som spelat ut sin roll. Det stora ramaskriet är väl att det visar att mellanhänderna (skivbolagen) inte behövs, är så gammal så jag kommer ihåg kasettbandsdiskussionen. Samma argument då, men artisteriet har ju fortsatt.