fredag 10 april 2009

Vem lider mest på långfredagen nu för tiden?


Du står arbetslös på trottoarn,
Du får svälta med hustru och barn.
Men var tålig som herren befallt,
ty där ovan, där ordnar sig allt.
Joe Hill "Svarta präster"
Sossarna och facket har under det senaste halvåret slarvat bort valsegern 2010. Gång på gång har de glömt vad kampen egentligen handlar om. Oavsett om det handlar om den svenska modellen i nåt EU-fördrag eller om det handlar om pensioner till direktörer. Trots alla tillkortakommanden så inbillar sig Wanja Lundby Wedin och Mona Sahlin att allt är glömt.
Jag stiger upp på morron'
och går till mitt jobb
och så gör jag nånting
och får min lön
men det som jag gör
är mera värt
än det jag får.
För hur skulle annars
en del kunna bli rika
utan att göra nåt?
Jesper Jensson "Sång om mervärdet"
Den första april var första arbetslösa dagen för 350 volvoarbetare. De slussades genom ett kliniskt rent registreringsrum på Arbetsförmedlingen vid Järntorget i Göteborg innan de puttades ut i ett "bidragsberoende utanförskap" där de sannolikt kan räkna med att både A-kassan och regeringen kommer att jävlas med dem..

Samma vecka har Volvo bolagsstämma och beslutar att dela ut fyra miljarder kronor till aktieägarna. Pengar som lätt skulle räcka till att behålla de 7600 personer som fått sparken.
Du får mat, o kamrat,
uti himmelens härliga stat.
Svält förnöjd. O, vad fröjd!
Du får kalvstek i himmelens höjd.
Joe Hill "Svarta präster"
Men lugn, kära läsare, ty den dag vi dör så ordnar sig allt och vi kommer att prisas för allt vårt lidande, påstås det. Men som Tomas Tvivlaren så vill jag ha det vetenskapligt bevisat innan jag tror. I stället så undrar jag stilla så här under långfredagens påkallade lidande vem som egentligen lider mest idag?

- - - - -
För övrigt kan man se Klarskinn framföra Svarta präster här.

Andra bloggar om: , , , , , ,

8 kommentarer:

Jonny sa...

Joe Hills sång är mycket träffsäker och har ju trots den uppenbara driften en allvarlig botten. Jag har själv uppträtt med den. Det har alltid funnit präster som idylliserat jordelivets lidanden och lockat med paradisets belöning. Men denna tidens lidanden får förstås aldrig bli en ursäkt för sociala orättvisor och acceptans av fattigdom. Det har nog trots allt de flesta kristna insett - det insåg klostrens folk, det insåg Frälsningsarmén och många idag. Problemet är väl att många kristna lever vilket medelsvenssonliv som helst och inte vill ta de politiska konsekvenserna av sin ideella övertygelse.

Björn Nilsson sa...

Det där med spikar genom kroppsdelar och andra våldsamheter måste ju vara värre än att "bara" få sparken. Men man kan ju säga att de som sparkas ut i kylan (och vandrar genom Dödsskuggans dal i form av den ineffektiva Arbetsförmedlingen - kallas visst även Arbetsförnedringen) får bära ett sorts kors som oförtjänt botgöring för andras (kapitalisternas) synder.

Lasse Strömberg sa...

Ja, det är för djävligt. Men texterna är bra.
För övrigt måste jag säga att jag tycker din bildmanipulation var djädrigt snyggt gjord.

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentarer. Jag kan tänka mig att det finns själsligt lidande som gör lika ont som fysisk smärta. Olycklig kärlek är nog som en spik i foten :(

De som verkligen inte får något jobb, kanske på grund av sjukdom, och som tvingas leva med en dålig ekonomi har det inte roligt idag.

Vad menar du för "bildmanipulation" Lasse? Bilden är tagen här på mitt kontor. Jag har bara stärkt upp färgerna och kontrasten och lagt lite oskärpa på adresslappen.

Kraxpelax sa...

Hur få en förändring?

Den manliga stödpatrullen har förnedrats tillräckligt. Ständigt omge bimbon med sitt skyddande staket och hela tiden noggrant inpränta i henne exakt vad hon skall säga. Bara pys nu, ta timeout. Det där får du klara ut själv, lilla vän. Det är du som är partiledare.

För övrigt anser jag:

SVERIGE UT UR EU!

Tomas Jonsson sa...

Kraxpelax: Jag tror inte det har med genus att göra, utan snarare med kulturen.

Både S och LO har trasslat in sig i näringslivet och skillnaden går inte mellan höger och vänster, utan mellan den som går i overall och den som är förtroendevald!

Pelle sa...

Jag gillar också Joe Hill, och jag vågar hoppas att kyrkan har kommit längre än vad de flesta kommentarerna tycks tro. Fast visst finns det en poäng, antingen blir väl tron ett argument för att agera, eller som ofta i frikyrkokretsar, ett argument att inte agera, i alla fall inte politiskt och socialt,

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentar Pelle.