söndag 10 maj 2009

Carl Bobergsgården ett varv till

Igår när jag skrev om turerna då Carl Bobergsgården i Mönsterås fick tillstånd att öppna 2001 så trodde jag verkligen att det var den sista sura pusselbiten i denna tragik.

Idag kompletterar Sveriges Radio det jag skrev igår med mer kring turerna i dåvarande socialnämnden.

Sedan dess har det varit val två gånger. Hemmet är inne på sin tredje socialnämnd. Åtta år har gått och Mönsterås kommuns har utfört tillsynen på hemmet - sägs det. Men man har glömt att dokumentera.

Det finns ingen dokumentation från något av socialtjänstens tillsynsbesök under årens lopp på Carl Bobergsgården. Det är en skandal som låter helt sanslöst!

Personalen har helt enkelt inte haft tillräcklig kompetens om förvaltningslagen. Det här slår tillbaka på socialnämnden som inte fortbildat personalen. Indirekt slår det också tillbaka på kommunfullmäktige och centermajoriteten i kommunen som genomfört kraftiga besparingar på bland annat socialnämnden. Under besparingskrav är det lätt att stryka en utbildning.

Om tillsynen genomförts ordentligt kanske verksamheten på hemmet stramats upp, eller hemmet lagts ner, långt innan den trettonåriga flickan placerades där. Idag är flickan död!

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Finns det inte i själva verket en jäkla massa konstigheter i vård- och omhandentagandebranschen? Mystiska vårdhem, tvivelaktiga fosterhem etc. som myndigheterna helst inte vill veta något om? Att stoppa in en flicka i yngre tonåren på ett hem bland äldre pojkar - bara idén verkar ju milt sagt kufisk!

Såg att du hade Lapporten bland bilderna på Flickr förresten - i juni tänkte jag åka dit och njuta av synen av densamma port på plats! Och den härliga fjälluften!

Tomas Jonsson sa...

Björn: Att många vårdhem är mystiska håller jag med dig om. Kanske du ockå har rätt i att myndigheterna helst inte vill veta något.

Lyckliga du som får njuta fjälluften.