tisdag 12 maj 2009

Landstingets politiker stoppas i Emmaboda

Ett av mina politiska uppdrag handlar om Medborgarutskottet i Landstinget i Kalmar län. Vi arbetar med att stärka dialogen mellan medborgare och politiker och stärka demokratin.

Landstinget är en anonym koloss. Få kan peka ut landstingets verksamhet - förutom sjukvården. Få har varit i kontakt med någon landstingspolitiker.

I höstas började vi planera för politikercaféer. Tanken är att några olika politiker, från olika partier, finns tillgängliga i offentliga platser för att dels visa upp sig, dels svara på frågor. Vi har diskuterat olika modeller för hur mötena ska genomföras. Vi hade tänkt börja i Emmaboda där de lokala politikerna genomfört välbesökta politikercaféer på biblioteken runt om i kommunen.

Men i Emmaboda har sossarna med stöd från bland annat vänsterpartiet nyligen beslutat att bannlysa politiker på biblioteket. Endast möten som godkänns av kommunstyrelsen får genomföras. Tankarna går till Sovjetunionen...

Kultur i form av böcker, internet, tidningar och naturligtvis fria möten mellan människor trodde jag var grunden i en demokrati. Biblioteket är den självklara mötesplatsen som är kärnan i detta samhälle. Men tydligen inte i Emmaboda.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , ,

Länkar: Östran, Mikael, Nicke, Christer.

2 kommentarer:

Samuel Karlsson sa...

Cafemötena kan väl genomföras på andra platser, finns det inget mysigt cafe där man kan ordna det på?
I Södertälje så har vi lite då och då cafemöten där Vänsterpartister tar emot frågor och synpunkter och diskuterar med medborgarna på lättsammare förhållanden. Dessa genomförs på ett cafe där vi har avtalat om att ha dessa möten.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Jag har väldigt svårt att förstå hållningen i Emmaboda. Självklart ska biblioteket vara en mötesplats. Jag önskar att någon kunde förklara bakgrunden så att den blir begriplig för en vanlig dödlig.