lördag 2 maj 2009

Okunskap orsaken till lågt valdeltagande

Hittade en intressant bloggartikel om icke-röstarnas förklaringar till varför de inte röstar. Det är Henrik Oscarsson, statsvetare i Göteborg, som varit med och undersökt.

32 procent säger att de inte fått tillräckligt mycket information för att veta vad de ska rösta på. Därför struntar de i att utnyttja sin rösträtt. 25 procent säger att de är ointresserade av eu-valet och inte är intresserade av politik.

Vanligen brukar det vara vänstersympatisörer som stannar hemma på sofflocket. Bland högutbildade och höginkomsttagare är valdeltagandet större. Därför tjänar högern på ett lågt valdeltagande.

Så se till att mobilisera ute på arbetsplatser. Viktigt också att vi når sjuka och arbetslösa. Det är vi i vänstern som vinner på att många går till valurnorna!

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , ,

5 kommentarer:

Bert sa...

Tänk... Jag förstår inte hur man kan avstå. Oavsett vad man tycker om EU måste man ju ta sin chans. Att inte göra det är omoraliskt. Och att skylla på dålig information är heller ingen ursäkt. Vet man hur man röstar i riksdagsval, så vet man väl hur man ska rösta i EU. Det är väl i alla fall ett riktmärke. Att man sedan inte har all info om alla kandidater ursäktar inte.

Jag kommer att göra allt jag kan för att peppa mina arbetskamrater.

Tomas Jonsson sa...

Bert: Jag kan förstå att väljare känner en hopplöshet över politikernas snack som aldrig blir verkstad. Det leder till det irrationella beslutet att strunta i att rösta. Resultatet blir ett avgrundsdjupt dike mellan väljare och politiker, varvid missnöjet växer ännu mer.

Hela EU med centraliseringen av makten till Bryssel bidrar på så vis till uppgivenhet hos väljarna.

Bert sa...

Jo, jag inser att du har rätt. Men likafullt tycker jag det är omoraliskt att strunta i att rösta.

Pelle sa...

Jag kommmer att rösta men jag tror att mycket av icke-röstandet egentligen som Tomas är inne på mest är en protest. JAg tycdker man skulle fundera på om inte blanka röster skulle räknas och i så fall leda till tomma platser både i EU och riksdag. Fast det är ju skillnad på att rösta blankt och att inte rösta.

Jag kan väl också tycka att det är en typ av omoral att inte göra det när det är en så viktig fråga föra stora delar av världen.

Tomas Jonsson sa...

Pelle: Som du skriver så finns det många delar av världen där demokratin är ung och där rösträtten har stort värde och förvaltas väl.

Parlamentsvalet är enda chansen för medborgare att direkt påverka EU. Jämfört med diktaturer så har vi inget att kämpa för, parallellt med att väljarna tröttnat på politiker som utnyttjar de politiska arenorna för pajkastning mot andra pajkastande politiker.

Det är nyansskillnader mellan blocken. Samtidigt som den politiska makten får vidlyftiga arvoden medan vanligt folk får sänkt pension och försämrad sjukförsäkring och a-kassa.

Det är roten till politikerförakt och röstskolk.