tisdag 12 maj 2009

Politisk vendetta hos moderaterna i Mönsterås

Curt-Rune Roos, verksamhetschef för Carl Borbergsgården och dessutom moderat toppnamn i Mönsterås kommun, tvingas av moderaternas distrikt att ta time out från sina politiska uppdrag. Det är helt fel. Som politiker har han inte gjort något fel, mer än att han råkar vara moderat.

Den som borde ta time out från politiken är däremot moderaten Britt-Marie Domeij som i socialnämnden 2001 argumenterade för att hennes partikollega och ägare till Carl Bobergsgården skulle få tillstånd att starta verksamheten. Hon lyckades övertyga hela nämnden.

Dessutom är Britt-Marie Domeij feg. Nu när sanningen avslöjats om den uppenbara jäv-situationen så vågade hon inte ta sitt ansvar och förklara, utan i stället stängde hon av telefonen och gömde sig. Curt-Rune Roos har ensam hängts ut som syndabock och dragit på sig allmänhetens vrede.

Vi har också en socialnämnd som inte skött sitt uppdrag. Tillsyn utan dokumentation är detsamma som ingen tillsyn.

Curt-Rune Roos har inte haft någon rolig vecka. Nu avslöjas också att han och hans familj utsatts för dödshot. Men Roos har i alla fall tagit ansvar. Han ställde upp på intervjuer när media knackade på dörren. Han har försökt förklara. Han har insett att verksamheten på Carl Bobergsgården brustit och nu också meddelat att han inte tänker driva verksamheten på hemmet vidare.

Men trots att Curt-Rune Roos inte gjort något fel i egenskap av politiker, så offras han av moderaterna. Den som däremot brustit i sitt politiska omdöme och missbrukat sitt förtroendeuppdrag, Britt-Marie Domeij, hon får sitta kvar.

- - - - -
Sveriges Radio 1, 2, Barometern 1

Andra bloggar om: , , , , , , ,

5 kommentarer:

Jonny sa...

Kan bara instämma i den analysen. Roos har med sin dämpade framtoning, öppenhet inför media och konsekvenstagande gett ett intryck av att han tar det här på allvar. Domeij och socialnämnden är de som verkligen har agerat tvivelaktigt, felaktigt och klandervärt.

Maggisen sa...

Jättebra skrivet. Den som borde ta time-out är ju Domeij och ingen annan. Sen har jag iofs mycket svårt att förstå hur Roos kunde få tillstånd att driva HVB-hem utifrån det jag vet om hur Ugglan fungerade... jag har en nära anhörig som var där i flera omgångar.

Kerstin sa...

Jag har ingen insyn i hur det har gått till på den där gården, men nog har jag hyst vissa tvivel om medias beskrivningar av saken.

Det är trots allt så att den som verkligen vill, den kan ta livet av sig, såvida han/hon inte har någon med sig hela tiden eller är inlåst i ett rum som är garanterat fritt från allt som kan användas till självmord hela tiden. Den vårdanstalt som utsatte ungdomar för något sådant skulle drivas till stängning, det är jag tvärsäker på.

Dessutom, mobbing av det slag som har beskrivits, är faktiskt inte alltid lätt att känna till om inte offret berättar. De som ägnar sig åt dylik mobbing vet förbannat väl vad de gör och är noga med att inga oberoende vittnen finns. Den som mobbas vet väldigt väl, dels att den har svårt att bli trodd om den berättar, eftersom ingen sett något, dels att han/hon kommer att bestraffas hårt av mobbarna om han/hon har berättat för ansvariga. Tro mig, jag vet.

Tomas Jonsson sa...

Kerstin: Jag förstår vad du menar. Som lärare måste man hela tiden göra samma avväganden. När är det allvar, vad händer när jag inte ser etc. Dessutom måste man välja sina strider om man ska behålla något förtroende bland de unga. Samtidigt som det absolut inte får förekomma några kränkningar!

Anonym sa...

Ni är ju för fan helt knäppa hela bunten. Curt Rune Roos borde låsas in tills dess att han tar livet av sig, och det skulle kunna ske med alla som försvarar inlåsning av de mest sköra barnen tillsammans med ligister.