lördag 13 juni 2009

Birros nedlagda blogg är en seger för mobbarna

Ser att Marcus Birro har stängt ner sin blogg efter att han tröttnat på "de anonyma och de inte så anoyma mobbarnas dunkla hat och kladdiga kommentarer" som han skriver.

Det är tråkigt att Birro tystnar i bloggvärlden. Jag har visserligen endast sporadiskt läst honom, men han är en sympatisk människa med värderingar nära mina.

Stängningen får mig att minnas en debattartikel av Ronnie Sandahl i Aftonbladet Kultur i vintras. Artikeln med rubriken Mobbning som affärsidé tog upp Alex Schulmans trakasserier på webbsidan Tusen apor.
När Alex Schulman i november satt och försvarade sitt humorimperium i SVT-programmet Debatt lät försvaret som ett eko från de anklagades bänk på landets alla rektorsexpeditioner:
– Det är ju kul!

Det brukar vara där humordebatten stannar: är det kul eller är det inte kul?

Man utgår från att det finns ett motsatsförhållande mellan humor och kränkning. Det gör det inte. När bröderna Schulman publicerar sina personpåhopp och fejkmejl är det tidvis väldigt, väldigt roligt. Jag har själv skrattat högt åt sajten. Men det är inte graden av skojighet som är problemet. Det är effekterna av handlingarna, och vad de i sin tur legitimerar.
Ronnie Sandahl på Aftonbladet Kultur
Sandahl som granskat mobbning i skolan berättar om nittonåriga Emil som dagligen under en längre tid fått höra en fånig nidvisa från sina gymnasiekamrater. Kamraterna hade säkert kul när de skrev visan - möjligen var det humor. De som hörde visan tyckte i alla fall att den var väldigt kul och spred den vidare.

Sandahl pekar på att oavsett om utövarna är gymnasieelever i Ångermanland eller några kändisbröder från Stureplan så handlar det om kränkning och inte humor.

Emil i Ångermanland tröttnade på mobbarna och tog sitt liv nitton år gammal. Marcus Birro stänger sin blogg. Mobbarna har segrat ivrigt påhejade av alla skrattande läsare som inte insett att de är med och kränker!

- - - - -
Relaterade artiklar Second Opinion, DN, GP, Expressen, Dagen

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en jäkla skillnad på en mobbad skolpojke och pretentiös och arrogant skitstövel som Birro. Ger han sig i leken in får han leken tåla. Jag tycker det är betydligt intressantare att värdera vad Birro skriver på sin blogg - rätt hårresande saker. Men det är är kanske också en vänsterblogg, jag snubblade faktiskt bara in. Ni har ju er helt egen kosmologi.

Anonym sa...

Åfyfan. Som jag trodde. Nej, jag tänker inte rätta in mig i ditt led, kamrat. En kvarts miljard dödade oliktänkande talar sitt tydliga språk. Det är så man mår illa. Att ni står ut med er själva?

Tomas Jonsson sa...

Som sagt; det är tydligt att gömda bakom internets anonymiteten kan en del häva ur sig precis vilka oförskämdheter som helst!

Bimbo Boy sa...

All mobbning är hemsk, även nätmobbning, något inte ens polisen verkar ta på allvar i dag, tyvärr.