lördag 27 juni 2009

Det politiska garnityret i Almedalen

Sveriges samlade politiska garnityr befinner sig kommande vecka i Visby. Där frotterar de sig med varandra, dricker gratis öl och känner sig viktiga.

Riksdagspartierna har varsin dag. Vänsterpartiet inleder Almedalsveckan i ett Sverige där det blåser högervindar.

I ett samhälle där skillnaderna mellan rika och fattiga växer. Där det empatiska klimatet blir kallare, alltmedan växthuseffekten eldas på av kapitalet.

Gräddan av Sveriges dagstidningar ägs av näringslivet och har borgerliga ledarsidor som sätter dagordningen. Det är en del av sanningen. Men arbetarrörelsen företrädda av facket och socialdemokraterna har inte förmått stå emot. I stället har man hängt på och genomfört avregleringar och anpassat efter EU. (Nu senast strejkrätten.)

Arbetarrörelsens kamp från första halvan av 1900-talet har på två decennier slagits i spillror. Vänsterpartiet har inte heller förmått stå emot och den egna politiska agendan har delvis offrats. (Exempelvis sex timmars arbetsdag.)

Allt färre producerar allt mer. Vinsterna till aktieägarna ökar. Nu sägs det vara ekonomisk kris. Genom att sparka några tiotusental så kan ändå utdelningarna till aktieägarna garanteras. Arbetarklassen bockar och tackar och facket skriver avtal om sänkta löner - allt medan näringslivet skrattar hysteriskt i de egna salongerna.

Nu sitter media och den politiska eliten i Visby och dricker gratis öl i symbios. Och så rullar det på.

- - - - -
För övrigt provade jag att googla på Almedalen. Det ger en bild av vilka som kommer att vara där. Sveriges läkarförbund, Handelskammaren, Vårdföretagarna, Timbro, Läkemedelsbranchen, Tidningsutgivarna osv.

Andra bloggar om: , , , , ,

Svd, DN, DN, DN, DN, DN

Statsvetaren Henrik Oscarsson har på sin blogg analyserat vänsterpartiets väljare:
Vänsterpartiets starka fästen
Vänsterpartiet i opinionsundersökningar
Väljarnas syn på politiken
Vänsterpartiets väljare

Inga kommentarer: