onsdag 3 juni 2009

Game over för Oskarshamn


Slutförvaret av använt kärnbränsle hamnar i Östhammars kommun. Det handlar om investeringar på runt fyrtio miljarder kronor. Som god tvåa kompenseras Oskarshamn med 1,5 miljarder kronor plus kapselfabrik.

Argumenten som jag hittills sett från SKB handlar om att förvaret kan byggas vid ett befintligt industriområde samt att bergets beskaffenhet gör att mindre volymer behöver tas upp. Ingreppen i omgviningen blir mindre i Östhammar än i Oskarshamn.

Oskarshamns grannkommuner har vädrat morgonluft inför ett eventuellt slutförvar. De kan sluta andas nu. Kustjärnvägen som det talats om förblir nog en dröm.

Det låter deppigt, men jag har svårt att se något positivt i dagens besked utifrån mitt oskarshamnsperspektiv. Kapselfabriken kommer visserligen att byggas i Oskarshamn. Det kommer att ge en del arbetstillfällen. Men det låter som om säkerheten och det naturvetenskapliga underlaget varit likvärdigt.

Avfallet från Sveriges kärnkraftsproduktion finns idag i det centrala lagret för använt bränsle, Clab, i Oskarhamn. I anslutning ska fabriken byggas där det strålande bränslet ska kapslas in. Sedan ska det lastas på Sigyn för vidare transport till Forsmark, antar jag.

Utan vetenskapliga argument återstår bara de politiska. Fördelningspolitiskt skulle ett slutförvar i Oskarshamn betytt mycket. Men de stora satsningarna uteblir för Oskarshamns del. Det innebär att sydöstra Sveriges skuggläge fortsätter.

- - - - -
Barometern, DN, DN, SvD, SR Kalmar

Andra bloggar om: , , ,

10 kommentarer:

Michael Karnerfors sa...

Oskarshamn fick industrierna för att bygga kapslarna. Kommunerna delar i praktiken helt jämnt på pengarna.

tomasrj sa...

Michael: Hur får du det att bli "i praktiken helt jämnt"? Det är klart att merparten av de 40 miljarderna investeras i själva tunneln.

Michael Karnerfors sa...

Det är 67 miljarder som skall fördelas, Oskarshamn får 32 av dessa och Östhammar får 35, enligt Ny Teknik.

- Vi räknade på hur mycket pengar som det här innebär för de båda kommunerna och kom i går fram till en ganska jämn fördelning av investeringarna – 35 miljarder kronor i Forsmark och 32 miljarder kronor i Oskarshamn, säger Saida Laârouchi Engström, ansvarig för kommunsamarbetet på SKB till Ny Teknik.

32 vs 35 tycker jag är rätt jämnt.

Kerstin sa...

Oj då Tomas:
Om jag hade bott i Oskarshamn hade jag andats ut. Nu gör jag inte det, men tycker att de kan gärna ha det, däruppe i Stockhomstrakten!

tomasrj sa...

Michael: Du har säkert rätt. Känner mig undrande eftersom det hela tiden framstått som att djupförvaret är den totalt dominerande investeringen medan kapselfabrik och inkapslingen är tydligt underordnad. Betänk de ledsna minerna som kunde skådas hos politikerna i Oskarshamn när det gratulerade Östhammar i går.

Michael Karnerfors sa...

Du har missuppfattat det hela en smula Kerstin... det är ytterst få som är rädda för kärnrkaft i de trakterna. Oskarshamn och Östhammar slog i princip om att få vara den kommun som fick ha förvaret, och acceptansen hos befolkningen ligger på ca 80%.

tomasrj sa...

Michael och Kerstin: Jo det är riktigt att acceptansen för ett slutförvar är stor här.

I tidningen Nyheterna idag finns mitt i en artikel ett citat om ekonomin:
- I Oskarshamn kommer vi totalt sett faktiskt att ha en verksamhet som kostar 35 miljarder kronor, och i Östhammar 33 miljarder om våra framtidsplaner går i lås. (Saida Laarochi Engström SKB)

Här nere har slutförvaret i opinionen helt handlat om de ekonomiska satsningarna och alla arbetstillfällen. Antingen får vi slutförvaret eller inte. Därför har jag svårt att smälta att politiker och media i princip framställer Oskarshamn som förlorare om dessa siffror stämmer.

Björn Geijer sa...

I två kustkommuner har befolkningen länge fått vänja sig vid att bo nära kärnkraftverken, så ett kommunalt veto är mindre troligt. Kanske är inte bergets kvalitet helt avgörande? Lagret ska hålla i 100000 år. Besluten får ett löjets skimmer över sig, minst sagt. Människan kom till Europa för ca 100000 år sedan. Om ytterligare 100000 år - finns det människor då? Finns Östhammar?

Michael Karnerfors sa...

Besluten får ett löjets skimmer över sig, minst sagt. Människan kom till Europa för ca 100000 år sedan. Om ytterligare 100000 år - finns det människor då? Finns Östhammar?

Det enda som har ett löjets skimmer över sig i den här frågan är när uppenbart oinitierade tyckare tror att efter 30 års forskning, för lika många miljarder, så är de först med att kläcka tanken "Hmm... undrar vad som händer om människorna inte är kvar hela tiden?". Andra saker som dessa tyckare brukar vara "först" med att tänka på är saker som istider, jordskalv, kapselbrott och så vidare. Det, om något, är löjligt. SKB hade sådana frågor på bordet innan vissa av dessa tyckare ens var födda... Q.E.D.

Det är i kategori med att på fullaste allvar försöka påminna ett F1-stall att kolla så att däcken har luft innan bilarna ger sig ut på banan.

Kerstin sa...

Michael Karnerfors:
Jag talade inte om vad folk i Oskarshamn tycker, jag talade om vad jag skulle tycka om jag bodde i Oskarshamn.