söndag 7 juni 2009

Linnea - Smålands landskapsblomma


Idag har jag fotograferat Smålands landskapsblomma Linnea för första gången. Det är en liten vacker växt som blommar just nu. Den trivs särskilt väl i barrskog. Bland blåbärsris och lingonris (lingonen blommar också nu) hittade jag den. Alla bilder blir större om du klickar på dem.

"Blad hela; krona klocklik; nöt; nedliggande, risartad växt med övervintrande blad; blr parvis på små, upprätta grenar". (Krok Almquist)


"Det är en växt som har sitt hem i Nordens vildmark, låg till växten och nedtryckt mot jorden, av ringa värde, obeaktad och med kortvarig blomning; den har således likhet med sin Linnaeus", skrev Carl von Linné och gav blomman namnet Linnaea borealis. (Björkman, Lundevall)


Linné skrev i sin Flora Suecica år 1755 att linnean var ett utmärkt medel mot ischias och reumatisk värk. Den användes också mot eksem, nässelfeber, bältros och halsfluss. (Björkman, Lundevall)


Linnean hade många lokala namn innan Linné döpte den efter sig. Skogsmysk, Feremössika (furu-myskört), Mobjälla, Vregräs, Jordkronor, Torrvärksgräs, Giktegräs, Knarrgräs, Klågräs, Benvärksgräs med mera. (Björkman, Lundevall)

- - - - -
Källor: Krok Almquist "Svensk flora". Gunnar Björkman och Carl-Fredrik Lundevall "Våra vanligaste vilda växter".

Andra bloggar om: , , , ,

8 kommentarer:

Bert sa...

En dam i mina föräldrars bekantskapskrets var född och hade bott stor del av sitt liv i Småland innan hon fann kärleken i Kiruna. Hon hade aldrig sett er landskapsblomma någonsin, förrän hon kom upp till Lappland och fjällen. Där växer de ofta i stora mängder.

Även här vid Norrbottenskusten kan man ibland hitta stora områden med Linnéa.

Tomas Jonsson sa...

Bert: Jo, vår landskapsblomma Linnean är sällsynt här i Småland. Mäktig bild du hade på länken.

Jonny sa...

Tack för fina bilder! Har ju bott i Småland hela mitt liv, men aldrig sett Linnean i naturen.

Anonym sa...

What? Nice webb!!!!!!

Ellen nb sa...

I love fottball

Tomas Jonsson sa...

Thanks!

Maritas privata och socialliberala blogg:) sa...

Hej!
Undrar om det är ok att använda denna bild på Linnean till vår hemsida i Kvinnojouren Linnéan i Lidköping. Vi gör en hemsida och en facebooksida och skulle mycket gärna få använda denna bild till detta. Även till våra visitkort.
Om det är ok kommer vi givetvis att se det som en gåva till denna viktiga verksamhet och om du så önskar även skriva med ditt namn på varje foto.
Hör av dig till:maritahirschberg@gmail.com
webbansvarig för Kvinnojouren Linnéan

Maritas privata och socialliberala blogg:) sa...

Jag syftar till den översta bilden på denna sida.
Linnéans kvinnojour är helt opolitisk och vi arbetar ideelt.
Mvh Marita Hirschberg