måndag 8 juni 2009

Tankar dagen efter valet

3 980 960 svenskar valde att inte utnyttja sin rösträtt i det här valet. De är valets vinnare med fortsatt egen majoritet, även om de tappade några väljare till vallokalerna. (Val.se)

Dessa soffliggare illegaliserar
etablerade partier vars ledare nu säger sig vara segrare. De arton i parlamentet har tagit makten utan att ha majoriteten av folket bakom sig.

Alla de etablerade partierna är valets förlorare så länge inte ens hälften av väljarna går till vallokalen. Partierna har inte en aning om vad majoriteten av folket egentligen tycker. De har frågat utan att få svar. Utan att förvänta sig svar?

*
Tjeckoslovakien är ett land som tillhört det kommunistiska östblocket. Där har folket inte haft möjlighet att välja. Det tjeckiska folket har levt i en diktatur. Nu när de befriats och fått möjlighet att rösta - så röstar de inte! 19 procent av väljarna i Slovakien röstade. Det låga valdeltagandet bidrog också till att ett rasistiskt parti kom in i parlamentet. (DN)

I Ungern med liknande historia var det knappt 35 procent av väljarna gick till vallokalen. (DN.

I Italien gick nästan hälften av väljarna till valurnorna (SvD). 35 procent av dem röstade på ett parti som styrs av en man som använder sina och landets pengar till att leva gott, censurera pressen och köpa folkets förtroende. (DN, DN, DN)

*
Vänsterpartiets valkampanj här i Sverige gick inget bra. Våra kandidater lyckades inte locka tillräckligt med väljare. Det beror bland annat på att motståndarna till EU ännu inte övertygats om att EU påverkar dem varje dag och att det är viktigt att fortsätta det parlamentariska motståndet mot EU. Nån revolution är väl inte att förvänta sig, utan reformerna måste ske parlamentariskt! Och då måste motståndarna röstas in genom bland annat valet till EU-parlamentet.

Dessutom är EU-motståndarna splittrade. Nio procent av väljarna röstade på EU-kritiska partier som inte kom in i parlamentet. Dessa röster hade räckt till nästan två EU-kritiska mandat.

- - - - -
Några partier som inte kom in i parlamentet: Kalle Anka Partiet, De partilösas parti, Direktdemokraterna, Gudrun Schylman parti, Martins Parti, Miljöpartiet de röda, Ojstpartijet Tajje, Partiet för lättskalade apelsiner, SVERIGE UT UR EU-PARTIET-NEJ TILL EU, Spackel från Stora Torg, Spräng hela skiten i luften-partiet, Sverige ut ur EU, Ut ur EU, Ut ur EU-partiet.

Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

Jonny sa...

Hörde på radion att man i öststatsdiktaturerna tvingades rösta, vilket då skulle förklara varför man inte röstar nu. Det är ett sätt att markera sin frihet att slippa.

Anonym sa...

Jag är motståndare till EU och brukar vanligtvis rösta på vänsterpartiet (till riksdagen). Jag har mycket väl förstått att EU påverkar oss, men valde ändå att bojkotta valet för att inte legitimera ett odemokratiskt system. Vilka reformer är det du tänker på som ni kan få igenom i parlamentet (som inte har mycket makt)? Det enda rätta är att gå ut ur EU, vilket vi bara kan göra om riksdagen beslutar om det. Jag vägrar att acceptera EU och göra min medborgerliga "plikt" för att lugna parlamentarikerna.

Tomas Jonsson sa...

Anonym: Jag sympatiserar med ditt resonemang. Men det finns ett problem som gör att taktiken måste bli en annan.

Ditt resonemang skulle fungera om det fanns en majoritet som ville att vi lämnade EU. Nu gör det inte det och acceptansen för EU ökar. Då är min uppfattning att motståndet måste börja inifrån.