söndag 21 juni 2009

Vem körde bilen?


Allt oftare när jag läser medias korta notiser om trafikolyckor så får jag känslan av att förarens ansvar marginaliseras. På vintern ser man ibland "halka orsakade olycka", som om föraren inte har något ansvar för att anpassa farten!

Idag är det dags igen. SR Kalmar skriver att "en personbil gick av vägen" och "bilen kom utanför asfaltskanten". Men den ostyriga bilen hade en ansvarfull chaufför som radion ger en hjältegloria: "Föraren försökte styra upp bilen".

I torsdags körde jag E22:an till och från Kalmar. Tack och lov så är det mestadels 2+1-väg med mittseparering. Mellan Rockneby och Lindsdal finns en sträcka som ännu inte fått mittseparering. Det var tät trafik. Omkring fem bilar mötte jag när de låg i omkörning på fel sida av mittmarkeringen.

När trafiken är tät är det ingen idé att köra om. Varje omkörning är ett riskmoment och vinsten blir i bästa fall några hundra meter. I sämsta fall kyrkogården. På den här aktuella fem kilometer långa sträckan har minst tre personer omkommit senaste åren. Vägen är rak, men det finns några svackor där mötande biler döljs.

Hittills har minst sex personer omkommit i midsommartrafiken. Det är djupt tragiskt eftersom i stort sett varje dödsfall hade kunnat undvikas om föraren varit nykter, anpassat hastigheten, använt bilbälte och struntat i riskfyllda omkörningar.

- - - - -
SvD, DN, Barometern

Andra bloggar om: , , , ,

7 kommentarer:

Jonny sa...

Instämmer. Höll själv på att bli överkörd av en bilist på vansinnesfärd i Mönsterås för ett par veckor sedan. Tog bilnumret och meddelade polisen som inget gjorde. En vecka senare krockade samma bil och samma förare på väg mot Oskarshamn efter en ny vansinnesfärd. Polisen har misstanke om drogpåverkan. Att han och andra överlevde var mer tur än något annat.

Lasse Strömberg sa...

Det dräller av idioter som inte kan köra bil.

Här har jag sett dårar som kör 90 km/tim med skogen stående tätt inpå vägen och i skogen älgar som då och då plägar gå över vägen.

Tro det eller ej men faktum är att det är bara jag som vet hur man kör bil.

Kerstin sa...

Tomas:
Två själar samma tanke. Kan inte låta bli att citera något jag skrev i min Surkart (på min personliga hemsida) 2002, om samma sak, fast vad gäller dimma och serieolyckor i sådan:

Den ondskefulla dimman
Onsdagen 2/10 2002:
Nu har det hänt igen, "dimman har förorsakat" en hemsk seriekrock nere i Europa.

Jag ser det framför mig varje gång jag läser om det, hur den ondskefulla dimman ligger där vid vägkanten, lurande på någon intet ont anande bilförare. Så väljer den ut ett offer, slänger sig över bilen och tränger in i den, trampar ner gaspedalen och hindrar föraren från att bromsa med den andra foten. Där sitter han sedan, det stackars offret, föraren, och kämpar förgäves mot dimman, men han är förstås helt chanslös. Det är man mot dylika illvilliga monster. Med full fart kör han rakt in i framförvarande bil och förvandlas till en före detta människa och den demolerade bilen förvandlas till ett livsfarligt hinder för dem som kommer efter.

Dimman, vars ondska inte känner några gränser, slänger sig frenetiskt över och in i nästa bil, bakom den just kraschade, och driver på samma sätt en ny förare att köra rakt in i den första, kraschade bilen. Gång på gång upprepar Dimman sitt vedervärdiga illdåd, tills flera människor omkommit i krascherna, som de är alldeles oskyldiga till, och ännu fler har skadats.

Eller hur gör dimman för att orsaka sådana här trafikkatastrofer?

Tomas Jonsson sa...

Kerstin: Precis!

Här saknas plötsligt pratet om individens ansvar. Nu är det staten och Vägverket som måste se till att det alltid går att köra 120 km/h på vägarna.

Anonym sa...

En inkrökt sosse som du ska väl inte ens andas om personligt ansvar?
Det har ni ju försökt ta ifrån medborgarna i närmare 70år med er kontinuerliga klientifiering.

Tomas Jonsson sa...

Anonym: Ha ha. Du klumpar ihop mig med ett påstående och gör mig ansvarig för nåt som skett under 70 års tid. Jag är inte ens 40 år - hur får du ihop det?

Kerstin sa...

Tomas:
Du måste ha missat den senaste trenden. Numer är alla ansvariga för vad deras partiföreträdare, eller ideologiska företrädare gjort de senaste 500 åren. Så är man sosse så är man ansvarig för allt som hänt de senaste 70 åren. Fast du tillhör väl V, och de har inte haft mycket att säga till om i Sverige - någonsin, så du kan nog bara göras ansvarig för vad Stalin och Mao gjorde. Men det har vi ju å andra sidan aldrig drabbats av i Sverige.

Oj, det var inte lätt att reda ut det det här inte. De är alldeles för djupsinniga de där Anonymisarna.