söndag 2 augusti 2009

Några bilder från Oknörundan 2009


Igår lördag kördes Oknörundan i skogarna mellan Blomstermåla och Ruda. Fyra specialsträckor på totalt 25 km. Jag stod utmed specialsträcka tre och tog några bilder. Det här var första gången jag fotade ett rally, men jag lärde mig massor inför nästa gång.

På bilden syns Johan Green med kartläsare Clas Göran Wilke, från Hässleholm, som vann klassen med tvåhjulsdrivna bilar. De hade snabbaste tiden av alla bilar och alla klasser. Just den här 4,5 km långa sträckan på riktigt kurvig grusväg körde de på 2 min 52 s.

Föraren Peter Hadarsson filmade inifrån bilen. Specialsträcka tre kan ses här. Peter kom på tredje plats med sin Ascona.

Uppdateringar: Görgen Persson, nr 60, som slutade sexa har också filmat från bilen på SS3. Johan Berg, Volvo 740, nr 40, som slutade tvåa i Volvoklassen, på SS3.


Kristoffer Thörjesson från Ryds motorklubb dundrade fram över backkrönet i sin Opel Astra. Han körde in på fjärde plats bland C-förare i tvåhjulsdrivna klassen.

Det var som sagt första gången jag fotograferade rally. Jag lärde mig att kurvor slår allt - gärna i kombination med backkrön, som här ovan. Dessutom kan solen ge fula kontraster.


En bil från Oskarshamn var med på startlinjen. Det var Mikael Ekman i en Suzuki Swift. Tillsammans med kartläsaren Kenneth Ekman körde de in på nionde plats bland B-förarna i tvåhjulsdrivna klassen.

Jag är inte särskilt intresserad av rally. Men jag blev rörd när jag åkte hemifrån och passerade alla ekipage som stod uppställda i Ålem och Blomstermåla. Förväntansfulla förare som lagt mängder med timmar i garaget på att ordningställa sina bilar.

Av det jag såg så upplevde jag att arrangerande Mönsterås Motorklubb, tillsammans med motorklubbar i grannkommunerna, gjorde ett fantastiskt arbete. Det gav mersmak och jag kommer definitivt att åka och titta på nästa rally i närregionen.

- - - - -
Fler av bilderna som jag tog vid Oknörundan finns här. Fler resultat från Oknörundan hittar du här (pdf). Och arrangören Mönsterås Motorklubb har sin hemsida här. Barometern.

Andra bloggar om: , , , , , ,

5 kommentarer:

Kerstin sa...

Chikt med biltävlingar, med tanke på att utsläppsproblemen !

Man ska inte syssla med sånt längre, enligt min uppfattning. Dags att leka mindre miljöförstörande lekar igen.

Tomas Jonsson sa...

Naturligtvis har du rätt, Kerstin. Rally med gamla bilar påverkar miljön negativt. Här var det hundra bilar som tillsammans körde drygt tusen mil. Därtill kommer transporten till och från tävlingen.

Men proportionerna är ändå orättvisa. Jämför enstaka rallyn med alla de fullständigt onödiga transporter som sker av varor på landsväg genom Sverige.

Eller jämför med alla de bilister som inte håller hastigheterna på vägarna, utan som struntar i lagen och släpper ut en massa onödiga avgaser i luften och äventyrar säkerheten.

Jag har inget dåligt samvete för att jag uppmärksammar en rallytävling!

Kerstin sa...

Men Tomas, att andra är värre är ju inget argument. Det är bara ett argument för att även dessa andra ska vara med och spara på olja och nedbringa koldioxidutsläppen.

För övrigt var det inte min mening att ge dig dåligt samvete. Jag bara fann mig föranlåten att påpeka att all lek som kräver användande av olja borde upphöra idag och visst finns det gränsdragningsproblem: Ska vi ha OS, med allt vad det innebär av massflygande etc.

Tomas Jonsson sa...

Återigen, rally med gamla bilar är inte bra för miljön. Jag vet att rallyrörelsen är medvetna om detta och diskuterar dessa frågor.

Jag tycker att en jämförelse är relevant eftersom det knappast finns någon fritidsverksamhet som inte påverkar miljön negativt. Du lyfter värsta exemplet med OS. Men även en fotbollsmatch i gärdesgårdsserien kräver transporter två gånger varje vecka till matcher, plus resor till träningar. Det här pågår varje vecka och omfattar många fler spelare och orsakar mycket större utsläpp än rallybilarna.

Fritidsaktiviteter och idrott är bra för den enskilda människan. Den vinsten är viktigare än ekonomisk vinst som sker vid transporter i kommersiell verksamhet. Därför är det relevant att ställa olika saker mot varandra här.

Kerstin sa...

Vi är nog helt överens Tomas :-)