fredag 28 augusti 2009

Skolmaten är viktig för hela skolan


Svenska Dagbladet skriver idag om skolmat som slängs. Genom en god organisation i matsalen så går det att minska svinnet väsentligt. En kort matkö gör att eleverna tar mindre med mat, men i stället kanske tar om. Naturligtvis krävs det också att eleverna har tid att äta.

Det slängs mindre med mat i ett tillagningskök jämfört med ett serveringskök.

Från Mönsterås kommun har jag lärt mig att det slängs mest mat de dagar då det är populär mat. Då fyller man gärna tallriken och, ojdå, orkar inte få i sig allt.

Jag tror det är viktigt att integrera skolmåltiderna med resten av skoldagen. Det är också viktigt att göra eleverna delaktiga och medvetna om maten som serveras. Hem- och konsumentkunskap är ett mycket populärt skolämne och där älskar eleverna sin mat. Varför?

Det går att integrera de flesta skolämnena kring temat mat. Biologi, Hem- och konsumentkunskap och Idrott och hälsa är de mest uppenbara. Men även Religion om olika kulturers matvanor. Samhällskunskap för medvetande om livsmedelsproduktion och miljö och matvanor kopplat till ekonomi och utbildningnivå. Bildämnet när det gäller matsalens utformning, men också hur det ska se ut på tallriken.

Maten är viktig för hela skolan och samhället. Vi ser hur barn och ungdomar blir allt mer överviktiga. Elever står över skolmat som är "äcklig" och går i stället till affären på lunchrasten och köper chips och en 1,5-liters cola.

Det är lätt att diskutera dessa frågor med barn och ungdomar. Frågar man varför de slänger maten så får man alltid logiska svar. Kopplingen mellan mat och hälsa är därför pedagogisk tacksam. Eleverna saknar många gånger kunskap om detta, men vill lära sig. Där har föräldrar och samhälle ett gemensamt ansvar.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , , , . Länkar: SvD 1, SvD 2, SvD 3, SvD 4, AB 1, AB 2, DN, GP

1 kommentar:

Nicke Grozdanovski sa...

Jättebra artikel som jag helt instämmer i. Maten måste bli en del av elevernas skolgång men även i övriga livet