måndag 10 augusti 2009

Studier vid arbetslöshet går inte för sig


Pluggade lite i våras, vid sidan om lärarjobbet. Håller på att slutföra en rapport till den kursen. Därför denna lugubra idolbild.

Kollar även Platsbanken eftersom det inte blir nån fortsättning med lärarjobbet på skolan. Men det är skrämmande få lediga lärarjobb denna höst. Elevminskningen är enorm nu när babyboomen födda i början av 1990-talet går sista året på gymnasiet. På skolan där jag arbetat minskar vi med en klass per år.

Ser dessvärre ut som om jag kommer att vara arbetslös under hösten - har sökt ett tiotal jobb, varav två lärarjobb. Bekymret är att jag inte har min examen klar. Återstår några poäng fysik. De kurser jag är intresserad av går på distans och halvfart. Men ska jag stämpla får jag absolut inte plugga. Inte ens på min fritid!

Det blir lite moment 22. Utan examen är jag ointressant på arbetsmarknaden. Om jag är arbetslös så får jag inte slutföra min utbildning.

- - - - -
Andra bloggar om: , ,

9 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Idolbild? När du ser ut i barret som du klippt dig med gräsklipparn. Nä, jag har sett bättre.

Inse att du fallit för åldersstrecket, numera är det 22-åringar med 20 års erfarenhet som gäller, vi andra kan dra något gammalt över oss.

Det är inte klokt vilka idiotregler vi fått med den här regeringen. Men det är klart, är det idioter som bestämmer så blir det givetvis idiotregler...

Jonny sa...

"Alla som kommer hit är inte sjuka, men efter två veckors behandling är dom det". (Doktor Müller i Tintin och den svarta ön). Arbetsförmedlingen är en plats där man får stålsätta sig för att bevara sin hälsa, detta trevlig personal till trots. Alla regler, lustiga detaljkrav, moment 22 fällor och pappersexercis...men...så länge man söker jobb och visar att man vill så brukar det gå bra ändå. Dock...att vara arbetslös kan vara känsligt i Mönsterås.

Björn Nilsson sa...

Det där låter helskumt. Distanskurser är ju anpassade för folk som håller på med annat och därför läser på fritid. Man kan därför inte säga att kursen tar upp tid som annars skulle användas för att exempelvis söka arbete. Är det här en lokal tolkning eller verkligen uttryckliga generella regler?

Tomas Jonsson sa...

Reglerna om studier har funnits sen förra regeringen och tillkom efter att någon blivit påkommen med att lyfta a-kassa men plugga heltid. A-kassan är högre än studiebidraget, dessutom står man inte till arbetsmarknadens förfogande.

Jag råkade vid ett tidigare tillfälle kryssa för att jag visserligen hade avbrutit studierna, men har för avsikt att slutföra dem någon gång i framtiden. Men det skulle jag inte gjort eftersom a-kassan då krävde intyg från högskolan om att jag INTE var inskriven. De fnissade på högskolan när jag ringde dem...

Man kan ansöka om att få studera på deltid under arbetslöshet, men det är ingen rättighet. Tyvärr. Samhället borde se det som en investering!

Tomas Jonsson sa...

Och Lasse; jag skrev ju att jag var luguber!

Björn Nilsson sa...

Just precis som en investering! Jag passade på att vräka ut en gallsprängd artikel om detta slöseri med tid och kraft på min egen blogg. Men bedragaren var ju heltidare, och du är ute efter halvtid. Verkar inte hänga ihop riktigt.

Fredrik sa...

Min mamma är 50+ och arbetslös sedan ett halvår tillbaka. I förra veckan bröt hon armen varpå arbetsförmedlingen anser att hon inte kan söka arbete och därmed mister sin a-kassa och blir hänvisad till försäkringskassan. Det räckte inte att skicka läkarintyg på att armen var bruten, hon var tvungen att visa upp den. På försäkringskassan tycker de visst att hon kan utföra vissa typer av jobb och därmed får hon inte någon ersättning av dem. Då hon kom tillbaka till arbetsförmedlingen hänvisade de henne till kommunen och dess så kallade trygghetssystem.

Detta är signerat Göran Persson mfl. Även bakom kommunaliseringen av skolan som är ett av de största misstag som gjorts i svensk historia.

Mikael.R.Nilsson sa...

är man arbetslös så är man det på heltid fritid finns inte så är reglerna Idiotiskt att det ska hindra och stoppa en utveckling som kommer dig och framtida elever till gagn.

Cecilia N sa...

Nöjde de sig med EN högskolas intyg? Du kunde ju ha smugit iväg till nån annan högskola och pluggat ...