onsdag 16 september 2009

På återbesök i Figeholm


"Återbesök i Figeholm under 1900-talet" hette en bok som jag skrev om Figeholm. Boken kom ut 1997. Nu när jag gör återbesök i min uppväxtort så har det blivit 2000-tal. Men det mesta är sig likt.

Norrån rinner i norra kanten av den gamla köpingen. Idag har visserligen orten vuxit och finns även norr om ån. Intill Norrån ligger hamnmagasinet som uppfördes i slutet av 1800-talet. I mitten av 1980-talet blev det sjöfartsmuseum. Varje år besöker ungefär tvåtusen personer museet.


De här originella stuprörsstopparna kan skådas på de äldre husen i Figeholm. De tillverkades av Nimrod Rehnqvist som var plåtslagare i Figeholm ett sekel tillbaka.


Den här kullen mitt i gamla Figeholm består av små sjömansstugor. Sjömännen som ofta var ute på långa resor, med besök i fjärran hamnar med billiga horor, tog ibland med sig små sjukdomar hem. Därför kallas den här kullen för Klifittekullen. Det formella namnet är dock Skötegårdskullen.

Dagens återbesök i Figeholm avslutade jag med en pizza på den lokala pizzerian Dolce Vita. Där inne satt kyrkoherden som just avslutat sin lunch. Vågar man gissa att han ätit en gudfadern, som fanns som lunchpizza...?

2 kommentarer:

Elisabet sa...

Härliga bilder! Och vilka söta små hus ..,tänk, om man hade en sånt!

Cecilia N sa...

Så underbart med stuprörstopparna! Att få sitt namn bevarat även som plåtslagare.

Det finns ju en massa lattjo stuckatur på stenhusen här i residensstaden (inte din) som bara sitter där. Inte sjutton tror jag att stuckatörernas namn finns bevarade.

Heder åt Nimrod!