tisdag 22 september 2009

Regeringens budget är ett stort misslyckande


Igår var dagen D då våra borgerliga riksdagsledamöter i Kalmar län hade det svettigt när de lade ut en bombmatta över länets lokalredaktioner. Allt för att få så många lokalsidor som möjligt! (Två exempel: 1, 2.)

Men som jag skrev förra året, då det var samma visa; budgeten blir inte bättre bara för att den presenteras för lokalredaktörer om och om igen i varenda byhåla.

Men det är inte det värsta, inte heller att budgeten läcks ut till höger och vänster innan riksdagen fått se den.

Det värsta är att den borgeriga regeringen Reinfeldt lånar pengar för att få balans i en budget samtidigt som skatterna sänks.

För ett år sen var det ett himla liv om "överskottsmål". Alla spottade på vänsterpartiet för att vi inte tyckte att överskottsmålet i budgeten var särskilt viktigt, utan det är viktigare att garantera välfärden. Det gick så långt att socialdemokraterna och miljöpartiet sa sig vägra ta med vänsterpartiet i en regering om vi inte går med på överskottsmålen. Och borgarna kritiserade sossarna för att de ens diskuterade med ett så keynianskt färgat parti som vänsterpartiet.

Idag, ett år senare, är situationen annorlunda. Nu lånar borgarna pengar för att kunna få balans i budgeten - med överskottsmål. Orsaken till att budgeten inte håller är att man samtidigt fortsätter att sänka skatten för att få fler i arbete. Men arbetslösheten fortsätter att stiga. 2006 hade Sverige en lägre arbetslöshet än resten av EU. Idag har vi en arbetslöshet som är högre än resten av EU.

Den borgerliga regeringen sänker skatten med lånade pengar men är inte kompetent till att skapa arbete. Och samtidigt är statsministern Fredrik Reinfeldt fåfäng nog att tro att han är en ny landsfader! Detta storhetsvansinne är mycket illavarslande.

- - - - -
Budgetlänkar: 1, 2, 3. Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Jonny sa...

Alliansen är desperat nu. Ännu en gång hade man oturen att få regera under lågkonjunktur. Därför måste man på något sätt kombinera en krisbudget med en valårsbudget. Då blir det så här. Man måste ge medborgarna något fast man inte har pengarna. Det är ungefär som när människor med dålig ekonomi lånar pengar inför jul eller semestern. Hur kul är det efteråt.

Tomas Jonsson sa...

Precis. Jag försökte få till nån liknelse med sms-lån först, men misslyckades. Regeringen klarade det bättre själva...