söndag 20 september 2009

Så har man gått och fyllt fyrtio!


Idag 20 september fyller jag fyrtio år. Jag tar det med jämnmod. Har gått och skojat hela sommaren om min fyrtioårskris, men egentligen trivs jag alldeles förträffligt med livet.

Bilden här ovan visar en knappt 20-årig spoling som sommaren 1989 hade en riktig snobbsommar. Då var precis allt möjligt och det pirrar fortfarande i bröstet när jag tänker på hur fri jag kände mig då. Alla drömmar om framtiden var möjliga.

Men sen rullade åren på och nu fyller jag fyrtio. Statistiskt sett har jag högst fyrtio år kvar att leva. Med tanke på min arbetslöshet kan man säga att jag befinner mig i halvtidsvila.

Det märkliga är att egentligen har ingenting förändrats sedan den där bilden togs för tjugo år sedan. Jag har visserligen blivit lite klokare med mer erfarenhet, mer luttrad, akademiskt skolad, lite mer olycklig kärlek som slagit taggar i hjärtat. Ingen familj och inte heller nåt arbete. Jag är lika fattig som en kyrkråtta. Men jag är ändå lycklig, känner mig fri och trivs jävligt bra med livet!

Möjligen kan jag ibland fundera över om jag kommer att bli vuxen nån gång? Visserligen märker jag att omgivningen betraktar mig som vuxen. Omgivningen kan till och med fråga mig om råd. Men själv upplever jag att jag lever ett bekvämt tonårsliv där jag bara gör det som jag tycker är kul. Men det är väl så det ska vara?

- - - - -
På den här lilla bilden är jag knappt ett år gammal och badar i baljan. Det lär jag ha gillat och de vuxna tyckte det var vansinnigt roligt när jag sa att jag ville "bada ballan".

Födelsedagen firar jag med stor fest lördag 26 september kl 18.00. Vill du vara med och fira anmäler du dig via e-post.

13 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

Jag kikar in här då och då via Elisabets blogg. Ett stort grattis på din 40-årsdag! Jag tror inte man känner sig gammal inuti, någonsin, möjligtvis mer mogen. Det är kroppen som åldras.
Ha en fin dag!

Kjell E sa...

Grattis Tomas på födelsedagen!
Vänta du med halvtid tills du fyller 50.
Långvården utvecklas....

Hoppas ni får trevligt på festen, ska tänka på dig under Äppelfestivalen i Kivik.

Tomas Jonsson sa...

Matilda: Tack! Det är nog så, men när jag var yngre upplevde jag att alla vuxna verkade så självsäkra på allting.

Kjell E: Tack! Jag tänker på läkaren Elsa Johansson i Jönköpings landsting när du skriver så. Jag har hört henne på en föreläsning och det var mycket inspirerande!

Lasse Strömberg sa...

Här kommer ett stort dubbel-grattis från den djupa skogen vid Alsteråns början.

Man ska aldrig bli vuxen!

Jonny sa...

Stort Grattis från mig i Mönsterås! Vi har ju bara träffats och hälsat någon gång, men ändå haft intressanta meningsutbyten. Så all lyckönskan på din dag!

Rent analytiskt kan man ju skilja på vem man är och vad man har gjort. Men det hänger ju ändå ihop på något sätt. Men man ska alltid försöka se på sin livsinsats med andra glasögon än samhällets gängse. Då blir tillvaron mer spännande.

Tomas Jonsson sa...

Lasse: Ett dubbeltack i retur!

Jonny: Tack. Min insats ligger nog mer i att jag påverkar andra än att jag själv genomför något. Det gäller både politik, arbetsliv och övrigt föreningsliv.

Elisabet sa...

Här kommer en grattiskram och puss på kinden från mig! Roligt att höra att du trivs med tillvaron, Tomas.

Eric Dicksson sa...

Grattis Tomas! Hoppas du får en bra 40-årsdag och att din fest blir lyckad! Fruktar min egen 40-årsdag så hoppas inte det går fort mellan 20 till 40! Ha det gott!

Mikael.R.Nilsson sa...

Grattis Tomas

Bert sa...

Grattis! Tänk jag kommer ihåg när jag fyllde 40, trots att det är så länge sedan.

Nåja - Än är du bara två tredjedelar av mig.

Cecilia N sa...

Tittar också in här ibland via bloggmadamen i Ystad.

Grattis på födelsedagen!

Tomas Jonsson sa...

Tack allihop för virtuell uppvaktning!

Peter Högberg sa...

Typ grattis på 40+1dag...Nu örjar livet Mellan vuxen och stor...