fredag 11 september 2009

Tomas fotoskola - slutartid

Slutaren - exponeringstiden
Kan heta S (Shutter, Slutare) eller TV (Time value, Tidvärde)
Den del i kameran som under en bestämd tid öppnar upp och släpper in ljus i kameran.


Om du ställer in kameran i läge S eller TV så kan du justera tiden för hur länge exponeringen ska pågå. Kameran kompenserar resten åt dig så att bilden blir rätt exponerad.

Den här effekten kan användas på saker som rör sig, exempelvis en fontän. En kort exponeringstid fångar vattnet i rörelsen. En lång exponeringstid ger rörelse till bilden. Bilderna är klickbara om du vill se dem i större storlek.


Man kan också använda effekten på havets krusning för att få ett suddigt och trollskt intryck, eller som här på en forsande åfåra. Det gäller att hålla kameran stadigt vid den längre exponeringstiden. Det får inte bli rörelseoskärpa på det som inte rör sig i bilden. Ovanstående bilder har jag tagit på frihand, men det blir skarpare om man använder stativ.

Det blir också en spännande effekt om du med kameran följer exempelvis någon som springer förbi eller en bil som kör förbi. Prova då med omkring 1/100 sekunds exponeringstid. Betraktaren av bilden upplever att det går fortast om du följer objektet från vänster till höger, men det kanske blir en annan lektion i min fotoskola.

7 kommentarer:

Kjell E sa...

Rörligt vatten och långa slutartider, är snyggt.

Lasse Strömberg sa...

"TV (Time value, Tidvärde)"

Hm... mycket ska man höra innan öronen trillar av. Har aldrig hört eller sett uttrycket tidigare.

Var har du hittat det?

Tomas Jonsson sa...

Lasse: Canon har beteckningen TV på kamerorna och kallar det på svenska för "tidvärde". Den engelska översättningen var mitt påhitt. Möjligen är det ett sätt att förenkla förståelsen för slutaren?

m7872 sa...

Tomas:

Hm ingen, och orsaken är att det finns en inställning på gamla analoga kameror som kan ställa till det, nämligen "T".

Vi vet vad "B" innebär, nämligen att slutaren är öppen så länge man håller ner avtryckarknappen. "T" innebär att slutaren öppnas på vanligt sätt när man trycker ner avtryckarknappen, men till skillnad från "B" så förblir slutaren öppen till dess man ändrar på tidsinställningen, alltså vrider på tidsinställningsknappen.
"T" fanns i princip på alla gamla kameror, men jag har ännu inte sett det på någon digitalkamera, vilket är synd eftersom det finns rätt många tillfällen när man vill kunna ha slutaren öppen länge utan att behöva stå och hålla på knappen. (Ex om man vill plåta vackra stjärnhimlar kalla vinterdagar).

Det lär finnas en metod att öppna slutaren på ex v Nikons digitala utan att trycka på knappen, men den metoden är avsedd vid de tilfällen när man vill rengöra CCD-cellen. Metoden är knappast användbar när man vill fotografera med långa exponeringstider.

Är du säker på att TV inte betyder att man kan titta på TV i Canons kameror?

Det var bättre förr! :-)

Tomas Jonsson sa...

M7872: Tv står för tidsvärde enligt instruktionsboken.

Anledningen till att metoden "T", som du beskriver, inte finns på digitalkameror är att förhindra att sensorn bränns sönder. Linsen sätter ju brännpunkten mitt på sensorn och mot solen blir det skadligt relativt omgående.

Stoffe sa...

Eller kör man hel manuellt ALLTID. S och Tv är automatiska lägen. Det är inte mysigt alls.

påtal om andra saker så bör du nog påpeka att man inte får ha ISO på automatiskt läge då kameran då höjer ison för att hålla nere slutartiden.

Tomas Jonsson sa...

S (eller Tv) är halvautomatiskt läge. Kameran ställer bländaren automatiskt medan fotografen bestämmer vilken slutartid det ska vara. Om man i halvdunkel ställer in en kortare slutartid, för att slippa skakningsoskärpa, och bländaren inte räcker till så kompenserar kameran genom att höja ISO.