onsdag 7 oktober 2009

Joe Hill 130 år


Idag är det 130 år sedan Joe Hill föddes som Joel Emmanuel Hägglund i Gävle. Åtta år gammal dog hans far och Joel var tvungen att ta ansvar och försörja familjen. Bland annat var han eldare vid en ångmaskin och drabbades vid tolv års ålder av lungturberkulos.

1902, när han var 23 år gammal, dog hans mor och i oktober samma år så emigrerade Joel och hans bror till Amerika. Där började han som spottkoppsrensare och allt medan han tog sig genom Amerika provade han på de flesta yrken.

Redan i Sverige hade han engagerat sig i den gryende fackföreningsrörelsen och han fortsatte att agitera och sjunga inför allt större folkmassor på sin väg genom Amerika.

Han anklagades och fälldes på omdiskuterade grunder för mord 1914 och avrättades 1915, endast 36 år gammal. Men då var han redan en legend. Och idag lever hans sånger vidare.

- - - - -
Fred Åkerström sjunger Joe Hill Luffaren, Balladen om Joe Hill. Läs om Joe Hill. Besök Joe Hills barndomshem i Gävle, Joe Hill-Gården. Lyssna på en kul version av Svarta präster.

Inga kommentarer: