lördag 31 oktober 2009

Många tände ljus på Alla helgons dag


Traditionsenligt besökte jag Skogskyrkogården i Oskarshamn. I år upplevde jag att det var många fler ljus och mycket mer människor som firade Alla helgons dag genom att tända ljus vid gravarna. (Notera vattentornet bakom kapellet. Skulle kanske lagt skärpan på kapellet här och fått lyktorna i förgrunden oskarpa?)


Medan morfar levde så gick vi alltid hit när fotbollen i Tipsextra var slut och tände lyktan. Då hade kören precis sjungit färdigt och höll på att plocka ihop högtalare och mikrofoner. Sedan irrade morfar omkring och letade efter gamla vänner och bekanta och brände säkert upp en hel tändsticksask när han med skakiga händer skulle få lite ledbeslysning för att kunna läsa på stenarna.

I år var det alldeles stilla och klart och en nästan full måne tittade ner på oss. Och på mig som tog alla bilderna på frihand med mitt fasta 50 mm f/1,8. Det var precis att månen kom med. Ångrade att jag gjorde det enkelt för mig. Bilderna hade blivit bättre med vidvinkel och stativ.


Och nu ligger även morfar här tillsammans med sin yngste son och sin far. Tre generationer Fagerlund som vi fortsätter att träffa på Alla helgons dag.

5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jaha, ni har också en Skogskyrkogård. Av bilden av döma var det kanske lika mycket folk hos er som på vår Skogskyrkogård i går. På vissa ställen var den närapå knökfullt.

OK, det här kanske är en lite snaskig tankevurpa, men hade det inte varit roligare (??) om det gamla namnet på Oskarshamn hade fått vara kvar. Tänk på den givna rubriken "Alla helgons dag i Döderhult". Det hade varit något det.

Tomas Jonsson sa...

Det hade till och med blivit "Alla helgons dag i Döderhultsvik" om jag inte kan hembygdhistorien helt fel.

Elisabet sa...

Jättefin bild av din morfars grav.

Verkligen fin.

Elisabet sa...

Ps. Lyssnade till dig på lilla filmen .., den om hörsel, kontra dålig syn. Pratar du inte småländska ..? ds.

Tomas Jonsson sa...

Tack Bettan. Småländska? Den "småländskan" har nog ingen annan hört!?