måndag 16 november 2009

Generationer


Läste i nån av dagens tidningar om olika generationer. Hittar inte artikeln på nätet, men den var föranledd av en bok av Elaine Bergqvist. 60-talisterna (som jag teoretiskt tillhör) spanar mot framtiden och vet inte vad vi vill bli, vi är den ironiska generationen och vi klagar mycket, enligt artikeln.

Känner att jag nog fostrats som en 70-talist. Den som var bäst i skolan fick inte glänsa, utan i stället hjälpa sina klasskamrater. Alla ska med, rör inte min kompis och så är 70-talisterna genusmedvetna och konflikträdda. Dock svänger jag mig med typiska uttryck för en 30-talist, nämligen orden "osedvanligt", "vederbörande" och "lämpligen".

Bilden här ovan tycker jag passar 40-talisterna. De talar högtravande om sig själva i tredje person, enligt Bergqvist. Visserligen är texten skriven i första person, men hur bra rimmar "walk" och "språk"? Och hur kul är frasen "hej, hopp, hurra, nu går det riktigt bra"?

5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Blev lite skeptisk och kollade: jodå, det finns en artikel om The Lambeth Walk på engelska Wikipedia. Det där är en låt för trettiotalisterna, inte för oss från fyrtiotalet. Den kom i en engelsk pjäs från 37, som jag tror heter "Lorden från gränden" i den svenska versionen. Och växlar man rätt mellan språken så rimmar walk och språk!

På Wiki fanns förresten den här länken till ett filmklipp där Lambeth Walk används i engelsk krigspropaganda: http://www.learningcurve.gov.uk/focuson/film/film-archive/player.asp?catID=2&filmID=6&subCatID=7

tomasrj sa...

Björn och alla de fyrtiotalister som inte bör känna sig träffade: Jag hade en dust mot en grupp fyrtiotalister i dansbandsfrågan för tio år sedan. När jag förra veckan råkade få syn på den här dansbanan och texten så väcktes minnena direkt från den konflikten.

tomasrj sa...

Angående filmklippet från 1941. Är det äkta, kunde man klippa och synka till musiken så avancerat då?

Björn Nilsson sa...

Man kunde nog göra rätt avancerade saker rätt tidigt om viljan och resurserna fanns. Filmen verkar ju komma från Storbrittiska motsvarigheten till vårt Riksarkiv, och man får hoppas att det garanterar äktheten. Jag är ganska säker på att den här kördes på biograferna under kriget och roade allmänheten.

Lasse Strömberg sa...

Den där filmen är välkänd. Den används, eller kanske rättare sagt, användes som exempel på propagandafilm när jag gick i fotoskola.