torsdag 5 november 2009

Julbord för politikerföraktet


Sånt här är alltid upprörande. Det visar att det inte handlar om höger eller vänster, utan om vi och dom. Vi fattiga och dom som har makten (och pengarna). Och i vanlig ordning så gömmer sig kommunalrådet när det blir otrevligt och så får en tjänsteman stå till svars i tidningen.

(Artikeln finns inte på webben.) Däremot finns en liknande artikel på konkurrenten Barometerns webbsida. Där revolterar brandmännen när deras "julbord höll på att brinna inne". Där får samma tjänsteman stå till svars för politikernas beslut.

6 kommentarer:

Elisabet sa...

Godmorgon Tomas!

Jag tycker inte alls att det är SJÄLVKLART att anställda ska ha gratis julbord .., absolut inte när man är statligt eller kommunalt anställd, men jag tycker OCKSÅ att detta borde gälla chefer och andra i beslutsfattande ställning.

Om jag arbetar och är avlönad av kommunen, så är det ju kommuninvånarnas pengar jag i så fall äter för .., för mig är det inte en självklarhet.

Att jag ska bjudas på julbord, menar jag.

Tomas Jonsson sa...

Jag menade inte att det är självklart att de anställda ska få julbord. Däremot har jag svårt att förstå skillnaden mellan kommunalt anställda och privat anställda. Varför är det fult att satsa på trivseaktiviteter för kommunalt anställda?

Den som är anställd av exempelvis ICA och blir bjuden på julbord äter ju på bekostnad av kunderna. För mig är det ingen skillnad mot en kommunalt anställd som äter julbord på kommuninvånarnas bekostnad.

Kjell E sa...

Har aldrig förstått, varför man inte kan satsa på trivsel, sammanhållning och kreativitet för offentligt anställda.
Jag satt med i Servicenämnden(entreprenörsverksamhet, gata väg)
i Borås i 7 år.
Vi satsade på bonus till de anställda.
Blev ett herrans liv på övriga anställda och "skattebetalare".

Kontentan blev att vi sparade miljoner, effektiviserade organbisationen och därmed sparade skattepengar alternativt ökade utrymmet för andra verksamheter.

Det finns en väldigt inkrökt och missunsam inställning till offentliganställda.
Egentligen har vi som skattebetalare ett förstahandsintresse, att trivseln är på topp hos dem som vi ska servas av.

I det privata näringslivet, där profitmaximering är ledstjärnan, har man till fullo insett, att till små kostnader få stora resultat.

Fredrik sa...

Jag tycker att mer skattepengar ska gå till olika insatser som ska främja den hårt arbetande personalen i kommunen.
Satsar man på friskvård och personalen kommer sjukskrivningarna att minska och man får en mer välmående personal som gör ett bättre jobb.
I sjön med SKL och andra giribukar som bidragit till att kommuner i sverige är en av de värsta arbetsgivarna som finns då det gäller personalbefrämjande åtgärder och arbetsmiljö.
Jag betalar gärna skatt för den service som jag får tillbaka. Jag tycker också att den personal som jobbar ska få både en julklapp, julbord, sommarpresent och egna pengar i det lilla arbetslaget för förfriskningar!
Gräv ner Jante för gott!

Elisabet sa...

Tomas: jag menar inte att kommunalanställda aldrig ska få äta julbord, men att det inte är en självskriven sak.

Pv arbetar ju inom skolans värld och berättar de mest hårresande historier om hur pengar slösas på trivseldagar tjugofem mil bort, sånt som man lätt hade kunnat hålla på hemmaplan till en billigare penning.

Eller sånt som kallas för "studiedag" och som är nånting helt annat.

Icachefen som bjuder sina anställda betalar själv notan, även om den säkerligen är avdragsgill och jag förstår att du menar att han då höjer priserna,men jag tycker ändå inte att det är samma sak.

Att man ska ha julklappar och annat från ledningen, oavsett om man arbetar statligt, i kommunen eller privat, har jag aldrig begripit.

Jag föredrar vettiga löner i stället.

Elisabet sa...

Kjell: det där med bonus tycker jag är vettigt, det skulle finnas även i det privata!

Men det är ju också så här .., jag minns från min tid på Ica hemma, hur förskolepersonal kom och tok-handlade allt möjligt .., man ville använda upp sin budget, annars skulle den ju bli mindre nästa år.

Det var det mest vansinniga jag har varit med om.

Och jag har varit gift med en polis och vet vilket slöseri som finns inom polisväsendet.

Äjmen ..-)