fredag 20 november 2009

Vad är detta?


Den här präktiga rovfågeln hovrade fram och tillbaka högt över åkrarna här utanför. Det var långt avstånd. Jag brukar alltid gissa på ormvråk, eftersom den är vanligast här omkring. Men när jag plockade in den här bilden i datorn så är jag inte längre helt säker. Tittade i Fågelguiden och misstänker att det lika väl kan vara en havsörn – det är bara två kilometer ner till strandkanten. Så jag vill ha hjälp från läsekretsen!

13 kommentarer:

Jonny sa...

Ska bli intressant att se vad experterna säger. Jag kan ingenting om fåglar, men undrar om inte ormvråkar brukar vara lite ljusare under vingarna. Sätter en tia på en havsörn.

tomasrj sa...

Jo då var väl lite så jag kände. Den ljusa undersidan av vingen markeras också med en mörkare rand i bakkant.

Studio Eriksson sa...

Nästan hundra på att det är en havsörn. kolla länken: http://lh6.ggpht.com/_9Mwhqo0MgqI/R8RcPhKrVEI/AAAAAAAAsnM/4_IBXs7ZMJY/havs%C3%B6rn_sk_se_20080225_104200_m3_0208.jpg

Mvh Studio Eriksson

tomasrj sa...

Studio Eriksson: Väldigt likt faktiskt!

Göran S sa...

Visst är det en havsörn,vilken mäktig fågel,man ryser!!!!

Hasse´s Skärgårdsbilder sa...

- Helt klart en havsörn. Grattis till en fin bild !

Kjell E sa...

Grattis, du har plåtat en Havsörn.
Ingen tvekan om det.

Björn Nilsson sa...

Häftigt! Fullvuxen havsörn, notera det vita stjärtbandet och vitt i "armhålorna!. Och vilken jättenäbb! Där ligger ormvråken i lä.

Havsörnarna har sin "motorväg" på vintern mellan Östersjön och Mälaren mitt över Stockholm. Jag hade en ovanför huvudet när jag stod på Djurgårdsfärjans däck nyårsdagen i år - men då hade kamerabatteriet frusit! Ett annat år satt det två havsörnar på isflak utanför Skeppsholmen och lät sig beskådas från färjan. Det lär vara fullt i de gamla havsörnsreviren i Stockholms skärgård numera, efter tidigare dåliga år. Kanske det är samma sak neråt Småland?

Birgitta Axelsson Edström sa...

En havsörn, vilken upplevelse att få fånga den på bild! Jag har alltid varit fascinerad av just rovfåglar men inte sett så många. De rör sig inte så ofta i städer och jag har ju alltid bott i just städer utom en kort period i Ljungsbro förstås. Över Göta kanal svävar dock inte så ofta några havsörnar precis... men jag har sett fiskgjuse i Helgasjön nästan mitt i Växjö, det ni! :-)

tomasrj sa...

Tack alla för kommentarer.

Jag brukar se ormvråk åtminstone några gånger varje vecka. De brukar sitta direkt på åkrarna eller i träden intill eller sväva över åkrarna i sin jakt på smågnagare, gissar jag.

Men den här var högre upp, men cirklade runt på samma sätt och den bjöd mig på tre varv där jag kunde fotografera örnen ur olika vinklar.

Jag har sett havsörn lyfta och ge sig iväg när jag kommit ner till strandkanten några kilometer från mitt hem. Men den här var ju över åkrarna precis här utanför, så jag hoppas det blir återbesök!

Kerstin sa...

Jag är definitivt ingen expert på rovfåglar, men när jag fick se den här bilden blev min omedelbara reaktion: Det där måste vara en havsörn. Fin bild Tomas.

Har haft det stora nöjet att se några i mitt liv. Först när jag som barn vistades i Västra Norge en sommar, och sista gången var också i Norge, för omkring 10 år sedan. Det var en verkligt häftig upplevelse. Vi vandrade uppe bland bergen utmed Flomsbanans övre del, och plötsligt lyfte en havsörn knappt ett tiotal meter från oss och flög upp rakt över våra huvuden.
Gissa om den här pippin är imponerande på nära håll. Man duckade rent instinktivt även om han redan var fem meter upp i luften.

Björn Liedén sa...

Hej Tomas!
Grattis till den fina havsörnsbilden! Den vuxna fågeln har en helvit stjärt vilket "din" örn inte har, så det är en ungfågel, troligen kläckt i somras. Om det är en hona kan den ha en vingbredd på ända upp till 2½ meter - och därmed är den i så måtto jordens största örn.
MVH/Björn

Nicke Grozdanovski sa...

Fantastisk vacker fågel. Så elegant och majestätiskt den flyger. Kanske man skulle önska bli en örn i nästa liv :-)