söndag 31 maj 2009

Avkoppling på landet


Naturen har fullkomligt exploderat i helgen. Syrenen är överblommad, liljekonvaljen blommar för fullt, jag är barfota i kortbyxor och det är skönt att vara ledig.


Jag fotade liljekonvaljer men ingen bild dög åt mig. Precis intill så växte det såna här som jag först trodde var groblad - men efter en koll i Ursings fältflora så insåg jag att det inte stämde. Möjligen rödkämpar eller svartkämpar. Nån i läsekretsen som vet bättre?

fredag 29 maj 2009

Ny ordförande för Sandbäckshults innebandy

Under veckan har jag valts till ny ordförande för Sandbäckshults innebandyklubb Mönsterås. När jag fick frågan om jag var intresserad av uppdraget, för några veckor sedan, så kändes det okonventionellt lockande.

Jag brukar gå på magkänsla med mottot att känner jag det minsta intresse så säg "Ja". Jag har sagt nej vid några tillfällen men ångrat mig i efterhand. Det har inte varit kul.

Förslaget lades den här gången fram på ett fint sätt. Det är inte på några idrottsliga meriter som jag valts, utan för att jag vågar styra och att jag kan delegera.

Förfrågan kom dessutom vid rätt tillfälle. Jag har varit aktiv i vänsterpartiet i Mönsterås de senaste sju åren, men håller på att trappa ner det politiska engagemanget. Hela mitt liv sker i sex-års-intervaller. Jag brukar flytta vad sjätte år och jag brukar byta fritidsintressen med ungefär samma intervall. Efter en helgs funderande så meddelade jag att jag ställer upp!

Som nyvald ordförande måste jag först få en bild av Sandbäckshults styrkor och svagheter. Det första ska vi bygga vidare på och det senare måste direkt hamna på dagordningen för att åtgärdas. Dessutom kommer jag att vara väldigt noga med att följa upp styrelsens beslut och se till att budgeten håller.

Starkt bidragande till att jag antog uppdraget som ordförande är att Sandbäckshults innebandyklubb har en uppbyggd organisation med fungerande sektioner. För styrelsen gäller det att entusiasmera och förvalta detta med goda spelarprestationer som resultat.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , ,

Tänker du strunta i att rösta i EU-valet?


En del säger att ett högt valdeltagande legitimerar den kapitalistiska Europeiska Unionen, EU.

Men om EU-kritikerna struntar i att rösta av den anledningen så kommer endast EU-vänliga politiker att sitta i parlamentet i Bryssel. De kommer att fatta överstatliga beslut som står över svensk lag. Deras beslut kommer att påverka min vardag. Och din!

Förhindra detta genom att gå och rösta! Att rösta EU-kritiskt är en protest som påverkar mer än att ligga hemma på soffan och lämna över beslutanderätten till kapitalisterna!

- - - - -
Andra bloggar om: , , , ,

SvD, DN, DN

tisdag 26 maj 2009

Barnen får betala kapitalisternas fest

Plötsligt så har skolans behov minskat. Förmodligen har det varit överflöd på lärare och resurser inom skolan eftersom det nu kommer signaler om att skolorna ska spara miljoner.

Intäkterna minskar eftersom kapitalisternas lekstuga havererat och Volvo och andra storbolag hellre sparkar personal och fortsätter med guldregnet över aktieägarna. Därför blir folk arbetslösa och kommunernas skatteintäkter minskar.

Aktieägarnas fest med gåslever och gravlax får nu barnen betala genom större klasser och att någon onödig landsbygdsskola läggs ner.

Och ingen vågar yppa något om att skärpa regelverket kring aktiebolagen. Svenska regeringen hejar på EU som garanterar storfinansens fria lekstuga. Den fria marknaden måste gälla i alla lägen, utom då krisen ska betalas, då är det bra med offentliga skattepengar.

- - - - -
SR 1, SR 2, Barometern 1, Barometern 2, Nyheterna, DN

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Kanske en dansk fläskfilé? Den är billigast!


Det är du som avgör hur grisarna ska ha det. Det valet gör du vid köttdisken i affären.

Tycker du att det billigaste köttet är godast så ska du naturligtvis fortsätta att köpa det. Vad spelar det för roll hur grisarna har det? De ska ju ändå dö! Hitler resonerade likadant med strafflägren.

- - - - -
SR 1. SR 2.

Andra bloggar om: , ,

lördag 23 maj 2009

Köpingsvandring i Figeholm


Ett fyrtiotal personer hänger med på en vandring runt torget i Figeholm. Anders Berg leder i vanlig ordning vandringen. Det är tolfte året tror jag som Hamnmagasinets Vänner arrangerar köpingsvandring.

Handlarna gnuggar händer inför studenten

Hur har vi hamnat i en situation där ett normalt studentfirande kostar femtontusen spänn? Jag förstår inte att precis alla traditioner ska kommersialiseras.

Jag tror skulden finns just i det kapitalistiska systemet. I takt med ökad konkurrens så måste den enskilda handlaren hitta varje tillfälle och möjlighet för att locka kunder och öka försäljningen. Någon kreativ handlare kom på att studenten går att marknadsföra.

Ingen förälder vill att deras barn ska få ett dåligt studentfirande. Därför blev det lyckosamt. Andra handlare har tagit efter. Andra föräldrar har sett möjligheten.

Studentskyltarna är ett bra exempel på detta. På min tid så var skyltarna hemmagjorda med ett foto fastlimmat och namnet skrivet med spretig handstil. Idag kan man köpa en komplett skylt från exempelvis fotoaffären för nån hundralapp.

I ekonomiska orostider så slår det här upphaussade studentfirandet extra hårt mot de studenter som har mindre bemedlade föräldrar. Risken är stor att de förköper sig och juni blir en fattig månad för dem, eftersom de naturligtvis vill att deras barn ska få lika fint studentfirande som alla andra.

Teveprogrammet Plus ger tips
på hur man kan få till ett billigt studentfirande.

- - - - -
GP, BT, Dagens Handel, Arbetarbladet, Folkbladet, SR.

Andra bloggar om: , ,

fredag 22 maj 2009

Lennart Perssons död väcker minnen till liv


Läser Andres Lokkos farväl till musikskribenten Lennart Persson som avled tidigare i veckan. Så sent som i tisdags fanns en artikel av Persson i Barometerns bluestidning (artikeln finns inte på nätet).

Min första kontakt med Lennart Perssons texter skedde på slutet av 1980-talet med tidningen Sound Affect. Parallellt fanns den då mer påklädda musiktidningen Slitz och senare Pop.

Det var en rolig tid när man var nyss fyllda tjugo och hängde på Hultsfred och Roskilde och köpte skivor (och sprit) för alla sina pengar.

- - - - -
Andra bloggar om: , ,

torsdag 21 maj 2009

Ursprung avgör vilken hyra du ska betala

En flyktingfamilj i Hällefors fick betala en högre hyra för att de var just flyktingar, berättar SvD.
Kvinnan och hennes sju barn kom till Sverige 2004 som så kallade kvotflyktingar. Familjen fick då hyra lägenheten för 9 990 i månaden. Föregående hyresgäst hade betalat 5 800 kronor i månaden.
SvD som citerar domen
Domen bygger på den gamla diskrimineringslagen som inte omfattade "invandrare" som grupp, skriver tidningen. Den nya lagen skyddar däremot föreställningar om vagt definierade grupper som exempelvis "invandrare".

Reagerar på en detalj i hyresvärdens argument för den högre hyran. Han menar att uppvärmningskostnaden blir högre när det är många som bor i lägenheten (familjen bestod av åtta personer). Men med tanke på att en människa utstrålar värme motsvarande hundra watt så borde tvärtom uppvärmningen bli billigare.

Kanske vi nu får se särskilda hyror för pensionärer, sjukpensionärer, deltidsarbetande och arbetslösa som går hemma en större del av dagen. Kostnaden för sopor och vatten torde bli högre för dem än för den som alltid är på jobbet.

- - - - -
Andra bloggar om: , ,

onsdag 20 maj 2009

SD vill att invandrare ska jobba gratis


Sverigedemokraterna i Högsby motionerar att invandrare som klarat svenska för invandrare men ännu inte fått uppehållstillstånd ska arbeta ideellt tills de får uppehållstillståndet.

SD föreslår att de ska klippa gräset hos gamla människor och gå ut med åldringar som sitter i rullstol. Och städa upp efter svenskarna på soptippen kan också invandrare göra, menar SD. Kostar gratis!

Det är genialiskt. Tidigare har SD menat att det är kostnaderna för invandringen som gör att äldreomsorgen inte får de resurser som krävs. Nu får liksom invandrarna bita i det sura äpple de ställt till med genom att jobba gratis och göra det som äldreomsorgen inte hinner med.

Återstår att se hur länge det dröjer innan folkpartiet eller moderaterna tar upp det här förslaget. De brukar sno Sverigedemokraternas tokiga idéer och göra dem till sina egna för att förhindra att SD ska få någon parlamentarisk plattform. Men den plattformen har SD redan fått i form av, just det, folkpartiet och moderaterna och ibland med stöd av sossarna.

- - - - - -
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

På krigsstigen...

Först så uteblev Svenska Dagbladet. Tredje gången på kort tid.
Idag uteblev tidningen. Tredje gången på kort tid och jag vill fotfarande veta varför - jag vill inte ha nåt automatiskt svar där ni beklagar och skriver att ni fyller på en extra tidning, utan jag vill veta varför ni inte kan leverera det jag beställt av er, så att jag kan ta ställning till om jag ska fortsätta prenumerera eller byta tidning.
_____________________________________________

Hej Tomas!

Vi har kontaktat budet och dem medelar att dem tyvär har missat dig på sin runda.

Men vi tar kontakt med dig igen och påminner dem att du ska ha tidnngen.

MvH
Sandra
Sedan krånglar en kommunal tjänsteman i en grannkommun där jag är engagerad i föreningslivet. Plötsligt får jag andra direktiv än vad som gavs när jag träffade tjänstemannens överordnade vid en träff tidigare i våras. Jag avskyr småpåvar som sätter upp sina egna regler inom reviren - och det har den berörda fått veta.

måndag 18 maj 2009

Elitklasser behövs inte

Jag förstår inte hur vi har lyckats få en skolminister som inte kan lagen. Jan Björklund skyller alla skolans problem på att skollagen inte är tillräcklig. Men det är den. Problemet är att den inte efterlevs eftersom skolorna inte har resurser.

Nu säger Jan Björklund att det finns några elever i varje klass som inte får den stimulans och utveckling som de har kapacitet för och därför bör elitklasser tillåtas.

Men alla elever oavsett studiebegåvning har rätt till stimulans och utveckling. Vi har en individuell skola där varje elev har en individuell utvecklingsplan. Varje termin erbjuder skolan utvecklingssamtal och då diskuterar eleven, föräldern och lärare hur eleven kan utvecklas.

Mina stående frågor vid utvecklingssamtalen brukar vara "Vilket ämne tycker du är roligast?", "Har du pratat med din lärare där om hur du kan utvecklas och vad som krävs för att du ska kunna höja ditt betyg?"

Redan idag har varje elev rätt till att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och behov, och det är skolans förbannade skyldighet att ordna detta. Om skolminister Jan Björklund vore medveten om detta så skulle han inte kräva några elitklasser!

- - - - -
Länkar DN, SvD

Andra bloggar om: , , , ,

söndag 17 maj 2009

En sjömansbok


Sitter och bläddrar i en gammal sjömansbok. Det var ett hårt liv till sjöss förr. Varje sjöman hade en bok där uppdragen och lönen fördes in. Cv och anställningskontrakt i samma bok. Och ett livsöde.

Underbar segersaga för Norge på syttende mai


Norge är bäst i musik. Sällan har uttrycket "rätt låt vann" känts mer riktigt i melodifestivalsammanhang. Genuint och älskvärt. Norge är äkta vara. Alexander Rybak ser oförskämt frisk ut och har förmågan att sprida glädje med sin fiol och har man en gång hört låten så går det inte att få den ur skallen.

Om man som jag inte tittar på teve och enbart lyssnar på P1 så kan man komma undan. Men ikväll gjorde jag misstaget att lyssna på P4 och sändningen från Melodifestivalen. "Det kan räcka att prova en gång så kan man fastna i beroende..."

Att höra och se Alexander Rybak med fiolen är lika farligt som att dra en lina. Man blir fast direkt. Visserligen tyckte jag att både Frankrike, Sverige och Portugal kunde ha fått vinna. Men när den glada fiolen sedan virvlade till i etern så var sagan en promenadseger.

Bara att gratulera Norge
. En bättre start på syttende mai kunde ni inte ha fått!

- - - - -
Aftonbladet, DN, SvD, Göteborgsposten

Andra bloggar om: , , ,

lördag 16 maj 2009

Ryssland och homofobin



- - - - -
Aftonbladet 1, 2. DN 1, 2. SvD 1.

Andra bloggar om: , ,

Naturskyddsföreningen Hundra år av envishet


Idag fyller Svenska Naturskyddsföreningen 100 år. Föreningen firar under parollen "Hundra år av envishet".

En del av resultatet av Naturskyddsföreningens lobbyarbete kan man läsa om här. Framför allt handlar arbetet om att väcka medvetenheten hos människor. Via opinionen kan vi sedan påverka makthavare och företag för ett långsiktigt miljöarbete med naturen i fokus.

Grattis till Naturskyddsföreningen. Fortsätt kampen med naturen i fokus!

- - - - -
NT, Vimmerby Tidning, Oskarshamn

Andra bloggar om: , , , ,

fredag 15 maj 2009

Stökig skola i Mönsterås är resultatet


Nu går åter drevet mot Mönsterås. Den här gången är det eleverna som gör uppror och kastar stolar. Skolan har "otydliga rutiner kring allvarliga händelser", får vi veta. Men jag tror inte att det är ett problem som uppstått här och nu. Orsaken finns längre tillbaka.

För tio år sedan låg Mönsterås skolor i topp. Idag ligger skolan i botten. Elevernas kunskaper har försämrats. Dessa elever har gått i en skola som var överfylld av elever födda i baby-boomen i början av 1990-talet. Det har varit trångt i klassrummen, de har varit många elever på varje lärare. Eleverna har fått skrika för att få uppmärksamhet. Dessutom har det varit trångt i korridorerna.

Sedan kommunaliseringen har skolan fått ta ett allt större socialt ansvar. Uppdraget har förändrats. Men skolan har inte fått några extra pengar för detta. Besparingar har skett genom minskade kostnader för i första hand lokaler, läromedel och icke undervisande personal. Därför har bördan på lärarkåren blivit tyngre. Det ska skrivas individuella utvecklingsplaner för varje elev. Åtgärdsprogram för elever som inte når målen. Dokumentationsarbetet tar mycket tid i anspråk och planering och genomförande av undervisning blir lidande. Eleverna tröttnar på tråkiga lektioner och det blir stökigt.

Det vi nu hör från Parkskolan i Mönsterås är kulmen av en hel skolgångs misslyckande. Det är resultatet av stora bekymmer i skolan de senaste tio åren.

Idag finns ingen opinion för att höja skatten. Därför blir det inte mer pengar till skolan. Som vänsterpartist kan jag bara beklaga detta. Återstår att göra vad som går med nuvarande pengapåse.

Det är oerhört avgörande för barn att de lär sig läsa tidigt. Den som inte kan läsa får problem att hänga med i övriga skolämnen. Därför måste tidig läsinlärning prioriteras.

Lärarutbildningen har haft brister. Under 1990-talet och fram till för fem år sedan utbildades 1-7-lärare som inte hade läsinlärning hos barn som obligatorisk kurs. I Mönsterås har vi nu anställt två lärare med äldre utbildning och lång erfarenhet som ska fungera som resurser runt om på skolorna. Vi kallar dem för läsa-skriva-räkna-piloter. Tanken är att de ska driva projekt och inspirera lärarkåren. Men resultatet av detta kan vi se först om tio år.

I Mönsterås bedriver vi sommarskola för elever som slutar åttonde och nionde klass utan betyg i kärnämnena svenska, engelska, matematik. Sommarskolan bedrivs under några sommarveckor med intensivt arbete och gott resultat. Jag anser att sommarskolan ska ses som resultatet av nio års misslyckande.

Formen som sommarskolan bedrivs i är däremot intressant. Undervisningen bedrivs i sommartomma och lugna lokaler. Det är hög lärartäthet. Jag är övertygad om att det är metoden för en framgångsrik skola! Metoden för sommarskolan borde överföras till vinterskolan.

- - - - -
DN, Barometern

Andra bloggar om: , , , ,

Besök Figeholm på söndag


På söndag kan du Turista hemma i Oskarshamns kommun. Museer och företag i hela Oskarshamns kommun öppnar upp för besök. Själv rekommenderar jag att du besöker Figeholm. Hembygdsmuseerna i Figeholm och Misterhult visas. Dessutom kan du besöka Hamnmagasinet.

Framför allt inbjuder dagen - som i år enligt prognoserna bjuder vackert väder - på tillfälle att se det exotiska i hemmiljön. Skönheten i miljön runt Norråns nedre del i Figeholm kan skådas på bilden här ovan.


Sjöfartsmuseet i Hamnmagasinet i Figeholm öppnas för visning på söndag. Själv kommer jag att öppna museet vid tio och vi håller öppet till fyratiden på eftermiddagen. Då kan du se samlingar som visar sjöfarten och skärgårdslivet från Figeholm. Betoningen i utställningen ligger på epoken 1850-1950.

Varje sommar tar museet emot drygt tvåtusen besökare. Jag håller just på att anställa de ferieungdomar som ska visa museet denna sommar. Det är en av mina uppgifter i egenskap som sekreterare i föreningen som driver museet.

Vill redan nu också passa på att tipsa om Köpingsvandringen som Hamnmagasinets Vänner genomför kommande lördag kl 14.00. I år har vi lagt vandringen på lördagen en långhelg för att ge möjlighet till deltagande för sommarfigeholmare, som ofta passar på att besöka Figeholm dessa helger.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , ,

torsdag 14 maj 2009

Originalet t.A.T.u bättre än kopian Tingeling


Så snopna ryssarna måste ha blivit när de var fullt sysselsatta med att planera ihop pausunderhållning med hela den tvåhundrahövdade Röda Armé-kören, t.A.T.u, dansare och rekvisita i form av stora plastmodeller av MIG-plan och stridsvagn. Och så får de höra från Sverige att svenskarna snott hela idén och kallar det humor.

Inte undra på att de blev förbannade och att det utbröt ett diplomatiskt krig där ambassadörer och teveproducenter sprang med ursäkter och blommor.

Nu är i alla fall skadan reparerad. Originalet är helt klart bättre än kopian. Det är kul att se båda bidragen som är väldigt bombastiska och storslagna och flirtar med de gamla tidernas militära kulturyttringar.

Länkar:
Svenska Tingeling
Ryska pausunderhållningen

- - - - -
Fler länkar: DN, DN, Aftonbladet, Metro, KvP.

Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag 13 maj 2009

Godisförbud inget för oss politiker

Idag har en enig Barn- och Utbildningsnämnd i Mönsterås rivit upp beslutet om förbud av sötsaker i skolcaféerna.

Hälsa skrivs in i skollagen (juni 2005)
Fetman ökar och blir socialt problem (september 2005)
Feta, undernärda och rika (augusti 2006)
Frukost i skolan (april 2007)
Barn och ungdomars hälsa (september 2007)

Ungdomars hälsa tycker jag, som kan ses här ovan, är en viktig fråga. Och det var med oro för ohälsan jag var med och drev igenom ett förbud mot försäljning av sockerrika produkter i skolcaféerna för några år sen.
Det kan inte vara skolans uppdrag att sälja livsmedel som försämrar hälsan.
Mitt argument från då det begav sig
Minns jag rätt så var det jag, en centerpartist och en folkpartist som var drivande. Och nämnden var oenig och jag tror vi voterade om saken men fick med oss en majoritet. Och vid ett senare möte när vi diskuterade undantag så argumenterade min oheliga allians mot förändringar och övertygade nämnden. Det var då och i denna fråga nämndens ordförande för första gången reserverade sig mot hela nämnden.

Trots goda avsikter så blev det så jäkla fel. Inga våfflor på våffeldagen. Inga semlor på fettisdagen. Ingen glass på vårkanten. Inget hembakat vid nåt festligt tillfälle.

Det var ju inte det saken gällde. Det har skapat en massa strul och godisförbudet är ett gott exempel på när vi politiker driver igenom beslut med goda avsikter, men där vi detaljlåser verksamheter som vi inte ska vara och peta i.

Bara att erkänna. Vi hade otur när vi tänkte. Nu gäller det att komma på ett nytt förslag som gynnar avsikten utan att peta i detaljer.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , ,

tisdag 12 maj 2009

Landstingets politiker stoppas i Emmaboda

Ett av mina politiska uppdrag handlar om Medborgarutskottet i Landstinget i Kalmar län. Vi arbetar med att stärka dialogen mellan medborgare och politiker och stärka demokratin.

Landstinget är en anonym koloss. Få kan peka ut landstingets verksamhet - förutom sjukvården. Få har varit i kontakt med någon landstingspolitiker.

I höstas började vi planera för politikercaféer. Tanken är att några olika politiker, från olika partier, finns tillgängliga i offentliga platser för att dels visa upp sig, dels svara på frågor. Vi har diskuterat olika modeller för hur mötena ska genomföras. Vi hade tänkt börja i Emmaboda där de lokala politikerna genomfört välbesökta politikercaféer på biblioteken runt om i kommunen.

Men i Emmaboda har sossarna med stöd från bland annat vänsterpartiet nyligen beslutat att bannlysa politiker på biblioteket. Endast möten som godkänns av kommunstyrelsen får genomföras. Tankarna går till Sovjetunionen...

Kultur i form av böcker, internet, tidningar och naturligtvis fria möten mellan människor trodde jag var grunden i en demokrati. Biblioteket är den självklara mötesplatsen som är kärnan i detta samhälle. Men tydligen inte i Emmaboda.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , ,

Länkar: Östran, Mikael, Nicke, Christer.

Politisk vendetta hos moderaterna i Mönsterås

Curt-Rune Roos, verksamhetschef för Carl Borbergsgården och dessutom moderat toppnamn i Mönsterås kommun, tvingas av moderaternas distrikt att ta time out från sina politiska uppdrag. Det är helt fel. Som politiker har han inte gjort något fel, mer än att han råkar vara moderat.

Den som borde ta time out från politiken är däremot moderaten Britt-Marie Domeij som i socialnämnden 2001 argumenterade för att hennes partikollega och ägare till Carl Bobergsgården skulle få tillstånd att starta verksamheten. Hon lyckades övertyga hela nämnden.

Dessutom är Britt-Marie Domeij feg. Nu när sanningen avslöjats om den uppenbara jäv-situationen så vågade hon inte ta sitt ansvar och förklara, utan i stället stängde hon av telefonen och gömde sig. Curt-Rune Roos har ensam hängts ut som syndabock och dragit på sig allmänhetens vrede.

Vi har också en socialnämnd som inte skött sitt uppdrag. Tillsyn utan dokumentation är detsamma som ingen tillsyn.

Curt-Rune Roos har inte haft någon rolig vecka. Nu avslöjas också att han och hans familj utsatts för dödshot. Men Roos har i alla fall tagit ansvar. Han ställde upp på intervjuer när media knackade på dörren. Han har försökt förklara. Han har insett att verksamheten på Carl Bobergsgården brustit och nu också meddelat att han inte tänker driva verksamheten på hemmet vidare.

Men trots att Curt-Rune Roos inte gjort något fel i egenskap av politiker, så offras han av moderaterna. Den som däremot brustit i sitt politiska omdöme och missbrukat sitt förtroendeuppdrag, Britt-Marie Domeij, hon får sitta kvar.

- - - - -
Sveriges Radio 1, 2, Barometern 1

Andra bloggar om: , , , , , , ,

måndag 11 maj 2009

Strömsrum, måndag


Just nu rivs en av ladugårdarna på Strömsrum. När ungdjuren tas in till hösten så blir det i ett nybyggt och kravgodkänt djurstall.

Den här ladugården byggdes i början på 1920-talet efter en storbrand som höll på att ödelägga hela Strömsrum. Huvudbyggnaden och en flygelbyggnad var det enda man lyckades rädda vid branden.


Fonden blir annorlunda när man kommer nerifrån allén upp mot ladugårdsplanen.


Den här bilden tog jag med mobilen i lördags, precis innan löven slog ut och gömde huvudbyggnaden. Notera skillnaden i färg på bara några dagar. Uppe till vänster syns ladugården som nu rivs. (Alla bilderna blir större om du klickar på dem.)

- - - - -
Läs mer om Strömsrum och se gamla bilder: 1, 2, 3, 4, 5

Andra bloggar om: , , , ,

söndag 10 maj 2009

Fina lokaler för aktörer utan betydelse

Ledarskribenten Per Dahl på Barometern skriver om det nya Linnéuniversitetet, sammanslagningen av Högskolan i Kalmar och Växjö Universitet. Högskolan i Kalmar vill tydligen ha bättre lokaler.
Låt inte Kalmardelen av Linnéuniversitetet nu bekräfta samhällsvetaren C Northcote Parkinsons lite dystra tes: att de fina lokalerna är något en institution når fram till först när dess verkliga samhällsbetydelse är förbi.
Per Dahl, Barometern
Det får mig att reflektera över några olika saker.

När jag var en fattig och rabiat student så hade jag alltid en åsikt och jag brann för att kunna saluföra den. Dock hade jag inte alltid något forum för detta, utan just säljandet av budskapet var en del av kampen.

Idag med blogg, flickr, twitter och youtube är det inga problem att få ut budskapet. Men har jag något budskap att föra ut? Ibland undrar jag över om jag har spelat ut min roll.

Barometern är för övrigt själva på väg att försöka få bygglov till ett nytt tidningshus i en av de få gröna oaser som finns på Kvarnholmen i centrala Kalmar. Kalmarborna som inte är okända för sin gnällighet är inte nådiga. Med rätta!

Om Barometern trots allt bygger sitt hus, så kan de dra på sig en vrede som yttrar sig i att kalmariterna vänder dem ryggen och säger upp prenumerationen. Låt inte det nya tidningshuset bli ett mausoleum för Barometern som bekräftar C Northcote Parkinsons dystra tes.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , ,

Tulpan


Mobil bild och mobilt inlägg. Passar på att njuta av våren. Imorgon är man åter instängd i vardagen.

Carl Bobergsgården ett varv till

Igår när jag skrev om turerna då Carl Bobergsgården i Mönsterås fick tillstånd att öppna 2001 så trodde jag verkligen att det var den sista sura pusselbiten i denna tragik.

Idag kompletterar Sveriges Radio det jag skrev igår med mer kring turerna i dåvarande socialnämnden.

Sedan dess har det varit val två gånger. Hemmet är inne på sin tredje socialnämnd. Åtta år har gått och Mönsterås kommuns har utfört tillsynen på hemmet - sägs det. Men man har glömt att dokumentera.

Det finns ingen dokumentation från något av socialtjänstens tillsynsbesök under årens lopp på Carl Bobergsgården. Det är en skandal som låter helt sanslöst!

Personalen har helt enkelt inte haft tillräcklig kompetens om förvaltningslagen. Det här slår tillbaka på socialnämnden som inte fortbildat personalen. Indirekt slår det också tillbaka på kommunfullmäktige och centermajoriteten i kommunen som genomfört kraftiga besparingar på bland annat socialnämnden. Under besparingskrav är det lätt att stryka en utbildning.

Om tillsynen genomförts ordentligt kanske verksamheten på hemmet stramats upp, eller hemmet lagts ner, långt innan den trettonåriga flickan placerades där. Idag är flickan död!

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , ,

lördag 9 maj 2009

Sommarloven startade med Bengt Lindwall

På 1970-talet växte jag upp i Döderhult, utanför Oskarshamn. Där var Bengt Lindwall kyrkoherde. En rolig gudsman som fick mycket rubriker för allt han förtog sig.

Svt Smålandsnytt har träffat honom i sin serie 3 minuter.

Ordentliga och fördomsfria


Såna här annonser trodde jag hade flyttat över till nätet. Man blir ju lite nyfiken på om de får något svar?

Delikatess i Mönsterås när HVB-hem startade

Radions ekoredaktion fortsätter sin granskning av HVB-hemmet i Mönsterås där missförhållanden för ett år sedan urartade i att en ung flicka tog sitt liv.

Nu kommer det fram att dåvarande chefen för Individ- och Familjeomsorgen, ifo, var kritiskt mot att Carl Bobergsgården skulle starta år 2001. Oron handlade om att verksamheten var för bred. Både flickor och pojkar, stor variation i åldrar och akuta och långvariga placeringar på hemmet.

Socialnämnden var oenig till att ge klartecken. Men centermajoriteten biföll beslutet. Moderaterna lär ha fått igenom ett tilläggsyrkande som gick ut på att socialnämnden ställer sig positiv till Carl Bobergsgårdens verksamhet.

Den moderata ledamoten i socialnämnden är ordförande för moderaterna i Mönsterås. Vice ordförande för moderaterna i Mönsterås driver Carl Bobergsgården. Blir intressant att se om kommunen råkat slarva bort det protokollet, eller om Ekot lyckats få tag i det...

Känns skönt att veta att vi i vänsterpartiet reserverade oss mot beslutet.

- - - - -
Se även Barometern, 2, 3, 4

Andra bloggar om: , , , , ,

torsdag 7 maj 2009

Drevet går mot HVB-hem i Mönsterås

Idag rapporterade Ekot om ett fall där en trettonårig flicka som omhändertagits av myndigheterna tog sitt liv. Misstankar finns att flickan misshandlats och utnyttjats sexuellt innan självmordet. SR, SR Kalmar, DN, SvD, Barometern.

Det finns bara förlorare i sådana här händelser. Mamman och systern, skolkamraterna, de andra ungdomarna på hemmet och hemmets personal.

Ungdomarnas hemkommuner köper platserna på det här privata HVB-hemmet i Mönsterås. Kommunerna köper också utbildningsplatser av skolan i Mönsterås kommun. Därför minns jag mycket väl när ryktet började gå om den tragiska händelsen för ett år sedan. Det skapade oro.
Mamman, som hade ensam vårdnad, är funktionshindrad efter en trafikolycka och socialtjänsten tyckte att hon inte kunde ta hand om sina barn. Nu ifrågasätter hon hur socialtjänsten och personalen på vårdhemmet tog hand om hennes dotter.
Ur Ekots reportage
Mammans fråga är högst berättigad. Särskilt med facit i hand. Media brukar vara glada över att kunna fördjupa sig i vårdhem där det gått fel. Lite för ofta verkar det handla om glada amatörer som utifrån någon behandlingsmetod byggt upp verksamheten och sedan håvar in skattepengar på sin verksamhet.

I media avslöjas att flickan misshandlats regelbundet av andra intagna och att tillsynen brustit och personalen inte gjort tillräckligt för att skydda flickan. Åtalen mot de misstänkta pojkarna på hemmet lades ner efter flickans självmord. Det är olyckligt idag, eftersom de idag hängs ut som misshandlare i media men inte är dömda för något.

Idag gissar jag att moderaten Curt-Rune Roos, som driver HVB-hemmet, har mobilen avstängd och gör vad han kan för att skydda sig mot drevet. Ingen har sympati för honom idag, efter att det avslöjats att han gick och la sig och sov utan att kontakta polisen när den trettonåriga flickan rymt från hemmet.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , ,

onsdag 6 maj 2009

Siwe får en skopa av sin egen medicin

Det här är riktigt roligt.

- - - - -
Läs även Hannas egna kommentar. Särskilt sista stycket som börjar med "För övrigt..." gillar jag.

tisdag 5 maj 2009

Historien går igen - Wanja och Erland revival

LO, Wanja Lundby-Wedin och Erland Olausson har ju varit i ropet senaste tiden för att de varit med och godkänt direktörernas bonusar och dessutom försäkrat sig själva feta och fina pensioner.

Mindes att jag skrivit en insändare i sammanhanget för länge sen och att Erland Olausson svarade.
Jag är minst lika upprörd som Tomas Jonsson över det skamlösa sätt som direktörerna har höjt sina egna ersättningar under de senaste åren.
Efter att ha läst Erlands svar så letade jag upp vad jag egentligen hade skrivit som var så upprörande. Den insändaren känns ruskigt aktuell. Året efter skrev Olausson det nu kritiserade avtalen med AMF-direktörerna.

Här är min gamla insändare införd i Barometern 1 december 2003. Jag har kortat den något (skrev förskräckligt långrandigt tidigare):
Landsorganisationen LO ska i kommande förhandlingar kräva minst 350 kr mer i månaden för sina medlemmar. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin hävdar att högre lönekrav skapar inflation som leder till arbetslöshet. Hur rimmar det argumentet samtidigt som högdjuren höjer sina löner med skyhögt mer?

350 kronor är ungefär lika mycket som bostadsbolagen höjer hyrorna med. Vem ska betala prishöjningarna på mat, el, detaljhandel, porto, egenavgifter inom sjukvården och så vidare?

Skillnaden mellan de som har och de som inte har blir bara större. Klyftan mellan LO:s ledning och arbetarna blir allt större. Vi såg alla hur fegt Wanja Lundby-Wedin ställde in sig i ledet bakom sossetoppen för EMU och mot majoriteten av LO-medlemmarna.

Skandias nya chef får 625 000 kronor varje månad. En vanlig arbetare behöver tre år för att ens komma i närheten av den summan. Men det finns inget utrymme för löneökningar.

Vinsterna i företagen går till högdjuren så att de kan frottera sig i gravlax i sina lyxlägenheter längs Strandvägen i Stockholm. Allt medan vi fattiga kokar buljong på gamla fiskben i bostadsköerna.
Jävlar vad raljant jag var på den tiden...

- - - - -
Andra bloggar om: , , ,

Viktigast att folk har arbete

Nyligen presenterade Svenskt Näringsliv sin lista över företagsvänliga kommuner. Mönsterås brukar alltid hamna högt upp på listan - så också i år och kommunalrådet slår sig för bröstet i tidningen (dock ej på nätet).

Jag brukar reflektera över att listan inte säger något om kommunens kärnverksamhet - vård, skola och omsorg. Listan bygger på företagarnas åsikter om kommunens företagsklimat. Samt servicen till företagen och hur villig kommunen är att konkurrensutsätta sin egen verksamhet.

Men den viktigaste värdemätaren borde vara om det finns arbete! Arbetslösheten är relativt högre i Mönsterås än i Oskarshamn. Men Oskarshamn ligger på jumboplatserna i listan över företagsklimat.

En kommun med många arbetslösa är ingen frisk kommun. Den blöder och de sociala skillnaderna ökar. Det är ett större bekymmer än företagarnas möjligheter att få sin vilja fram!

- - - - -
Läs även Mönsteråsbloggen som penetrerar siffror som gäller Mönsterås kommun ur olika aspekter.

Andra bloggar om: , , , ,

söndag 3 maj 2009

Gullviva, liljekonvalj och slån i Småland


Gullvivorna blommar och liljekonvaljen klär Smålands bördiga jordar i grönt.


Slånets vita blommor lyset upp jordbrukslandskapen.

- - - - -
Andra bloggar om: , , ,

lördag 2 maj 2009

Okunskap orsaken till lågt valdeltagande

Hittade en intressant bloggartikel om icke-röstarnas förklaringar till varför de inte röstar. Det är Henrik Oscarsson, statsvetare i Göteborg, som varit med och undersökt.

32 procent säger att de inte fått tillräckligt mycket information för att veta vad de ska rösta på. Därför struntar de i att utnyttja sin rösträtt. 25 procent säger att de är ointresserade av eu-valet och inte är intresserade av politik.

Vanligen brukar det vara vänstersympatisörer som stannar hemma på sofflocket. Bland högutbildade och höginkomsttagare är valdeltagandet större. Därför tjänar högern på ett lågt valdeltagande.

Så se till att mobilisera ute på arbetsplatser. Viktigt också att vi når sjuka och arbetslösa. Det är vi i vänstern som vinner på att många går till valurnorna!

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , ,

Idag är det enkelt


Jisses vilken pärs det var för bara femton år sedan. Det tog en hel kväll. Och jag hatade det! Jag hatar alla blanketter! Klarar inte att skriva i rutor.

Visserligen hatar jag sms också. Men det beror på att knapparna på mobiltelefonerna är för små för mina fingrar. Men hellre sms än en deklarationsblankett. (Mycket hat i detta inlägg. Kanske anarkisten i mig som vaknar till liv.)

Får tillbaka 574 kr. Förvisso bättre än restskatt. Men man blir alltid gladare när det är tusenlappar man lånat ut till statskassan och kan förvänta tillbaka.

- - - - -
Andra bloggar om: , , ,

Uppsamlat från Första maj i Oskarshamn


Samlar upp lite länkar från Första maj-firandet i Oskarshamn. Här är min rapport. Lokaltidningarna fanns naturligtvis också på plats.

Nyheternas fotograf hade inte bara de traditionella två kamerorna runt halsen (tele och normal), utan även en mikrofon där han spelade in framför allt Pappers förbundsordförande Jan-Henrik Sandbergs tal. Själv filmade jag delar av talet, men missade naturligtvis de heta delarna. De kan du däremot höra här och se ett snyggt bildspel från demonstrationen.

Nyheternas Torbjörn Byman fanns också med och noterade vad som skedde och sades.

Oskarshamns-Tidningen var också på plats. Den ena artikeln handlar om att Pappers lokala ordförande och förbundsordförande - trots oenighet kring Wanja Lundby-Wedin - gick i samma tåg.

Den andra artikeln i Oskarshamns-Tidningen tar naturligtvis upp Sandbergs inlägg om kärnkraften. Här kan man även skymta undertecknad längst till vänster på den översta bilden.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , ,

fredag 1 maj 2009

LO, V och S tillsammans Första maj i Oskarshamn


I Oskarshamn tågade vänsterpartiet och socialdemokraterna för första gången tillsammans i fackets tåg. Det tror jag är en bra lösning för att behålla de lokala tågen, utan att de blir patetiskt små. I svart skymtar Oskarshamns kommunalråd Peter Wretlund.


Pappers förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg var huvudtalare i stadsparken. Han tog avstånd från de lönesänkningar som några andra förbund gått med på. Det är helt fel väg, menade han. Han också pekade på att fackförbunden nu har stinna strejkkassor som skulle klara av en generalstrejk om arbetsgivarna blir bråkiga.

Eftersom han var i Oskarshamn så passade han på att profilera sig som stark kärnkraftsanhängare. Han ställde sig i talet positiv till utbyggnad av kärnkraften och menade att vi måste glömma resultatet från folkomröstningen.

Mot slutet talade han exalterat om att det är helt fel väg att kritisera Wanja Lundby-Wedin och Mona Sahlin och kräva deras avgång av olika anledningar. Udden måste riktas mot Fredrik Reinfeldt och inte mot våra egna. En tydlig känga mot Dennis Bäckman, klubbordförande för pappers på ABB Figeholm, som startat ett uppror. SvD, DN, SR Kalmar.


Dennis Bäckman fanns på plats och såg ut att trivas i solgasset. Han har fått bra publicitet för sitt upprop och journalisterna flockades runt honom och förbundsordförande Sandberg efter talen.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Klok analys av det politiska landskapet

Bloggaren och förra språkröret för miljöpartiet Birger Schlaug presenterar ett utdrag ur sitt Förstamaj-tal. Det är en klok analys av det politiska landskapet just nu.
De två blocken färdas åt samma håll på samma motorväg, i höger och vänster fil. I detta ligger problemet!
Hans resonemang bygger på att vi hela tiden vill ha en tillväxtökning. Men nånstans tar det stopp. Miljön, människans hälsa - de mjuka värdena - har begränsningar. Dessa begränsningar saknas i det kapitalistiska systemet.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Upp trälar uti alla stater


Detta nådens år 2009 lyser klasskillnaderna starkare än de gjort på många år. I Sverige har borgarna monterat ner skyddsnäten för sjuka och arbetslösa. Mottot har varit att den som arbetar ska få betalt. Den som är arbetslös är en parasit.

Sedan resulterade den kapitalistiska ekonomiska politiken i en gigantisk finanskris. Många är de som får smaka på borgarnas politik. Volvo delar ut fyra miljarder till aktieägarna samtidigt som tiotusen personer får sparken. Är arbetslösa de verkliga parasiterna?
Till krigets slaktande vi dragits
Vi mejats ned i jämna led
För furstar lögner har vi slagits
Nu vill vi skapa evig fred
Om de oss driver, dessa kanibaler,
mot våra grannar än en gång,
vi skjuter våra generaler
och sjunger broderskapets sång.
Internationalen
Den här versen plockade Hjalmar Branting bort när Internationalen fick svensk text 1902. Men nu drygt hundra år senare så tycker jag den känns aktuell. Nu när skillnaden mellan de som tjänar mest och de som tjänar minst är den största på trettio år.

Men inga ledsna miner denna Första maj. Idag glömmer vi fackpamparnas kompromissande och sossarnas pragmatism. Med arbetarna i centrum så sluter vi upp gemensamt med målsättningen att jämlikheten ska öka.
  • Fler jobb inom offentlig sektor.
  • Återställ a-kassa och sjukförsäkringen.
  • Stärk kvinnornas löner.
  • Strama upp babianhannarnas lekstuga i bolagsstyrelsernas sammanträdesrum.
  • Stoppa utförsäljningarna av statens egendom.

- - - - -
Motvallsbloggen, AB, SvD

Andra bloggar om: , , , , , ,