tisdag 26 januari 2010

En sjöfartsgärning


Tidningen Nyheterna har idag ett mycket fint reportage med båtbyggare Claes Rampeltin som bygger en träbåt till Oskarshamns sjöfartsmuseum som representeras av Birger "Burre" Hellman. Skribenten och fotografen heter Torbjörn Byman.

Bilden när Rampeltin står med ena armen om Burre och snuggan i den andra utstrålar dels värme, men är också ett mycket fint porträtt av Rampeltin med hans grova nävar som byggt båtar under ett helt yrkesliv.

Birger "Burre" Hellman ägde och drev OP-kuvert i Oskarshamn under många år. När han sålde kuvertfabriken och gick i pension så blev han väldigt rik. En del av detta kapital har han använt för att beställa räddningsbåten Burre till Sjöräddningssällskapet. Alla sjöräddningens båtar är döpta efter donatorerna. Burre Hellman har också gjort det möjligt att bygga ett sjöfartsmuseum vid hamnen i Oskarshamn. Där ligger den ångdrivna bogserbåten Nalle – ett annat projekt som har stöttat ekonomiskt.

2 kommentarer:

Eva sa...

Det han har gjort är en riktigt god gärning för sjöfartskulturen.

Tomas Jonsson sa...

Ångdrivna bogserbåten Nalle är ett bra projekt eftersom man där bevarar fartyget i drift. Tyvärr verkar kultursverige hellre vilja lägga pengar på fartyg som aldrig mer kommer att segla (ex Vasa och Kronan) än att försöka bevara de skutor som ännu går att bevara i sjödugligt skick.