söndag 3 januari 2010

Från flygledartornet


Kylslagna dagar så är trafiken livlig med många starter och landningar. Jag ställde in stor bländare och en kort slutartid 1/2500 sekund för att verkligen frysa fåglarna – fast idag hade de nog önskat att inte frysa...


Spänn fast säkerhetsbältet. Vi passerar just nu en fläsksvål. Vingklaffarna är utfällda, vi landar på en pinne om någon tiondels sekund.

8 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Så ska det se ut! Bra. Jag gilla höjdsepareringen mellan inflygning och utflygning på den övre bilden.
Kan du inte försöka plocka blåmesen enbart på den undre bilden?

Tomas Jonsson sa...

Bilderna är tagna med min 85/1,8 och därför kraftigt beskurna. Så blåmesen blir nog grynig då. Det kommer fyra bilder till i två bloggposter närmaste dagarna. Då får du fler "vingspann"
:-)

Björn Nilsson sa...

Elegant!Blåmesen på övre bilden till vänster ser ut som den sitter på en osynlig pinne när den "frusit fast" där i luften! För övrigt är blåmesarna tuffa små gynnare, man skall inte underskatta dem.

Tomas Jonsson sa...

Björn: Tack! Noterade att blåmesarna förberedde landningen med klorna mycket tidigare än talgoxarna på alla bilderna (jag tog ca 150 bilder och sparade 6 st). Men kanske jag bara borde sparat fem bilder, för den första bilden är trist när blåmesens vingar inte syns och så ser det tungt ut när talgoxen lyfter åt vänster (åtminstone för oss som läser från vänster till höger).

Elisabet sa...

Underbara bilder!! Och ystadbilden ..., den känner jag verkligen igen, tänk, att du har varit i Ystad och hälsat på och försökt frälsa mig till vänsterpartiet (utan att lyckas .-) .., det var trevligt Tomas!

Tomas Jonsson sa...

Tack Bettan. Jag minns fortfarande den där heta sommardagen och den goda lunchen nere på den där strandrestaurangen.

Det inom parantes var du tvungen att lägga till... ;-)

Kjell E sa...

Häftig bild Tomas.
Stora bländaröppningar är gångbara vid actionbilder.
Blåmesen på övre bilden och Talgoxen i den undre är fantastiskt.
Själv får jag nöja mig med bl. 4 och 1/250 i bästa fall.
Det ger hygglig skärpa på sittande fågel.
Men man får söka motiv efter resurserna.
Ser fram emot resten av bilderna.

Tomas Jonsson sa...

Tack Kjell E. Plus också att man slipper bakgrunden med stor bländare.

"Man får söka motiv efter resurserna" jo, verkligen. Det är en konst att acceptera det man har och fotografera utifrån det. Då blir bilderna bäst!