fredag 22 januari 2010

Kontraster


Fortsätter visa bilder från Varvsholmen i Kalmar. Här är kontraster. Nybyggd 00-talsarkitektur, gamla tegelbyggnader som blivit moderna kontor, tidstypiskt gatunamn och så en ännu orenoverad sönderslagen industrihangar.


Här är egentligen samma sak. En gammal kran är bevarad och i bakgrunden det runda höghuset som ger Varvsholmen dess nya skyline. I förgrunden en gammal tegelbyggnad med fina fönster. Därinne har det förmodligen varit nån slags verkstad. Idag är det nog mer snack än verkstad eftersom det blivit en snygg kontorslokal.

4 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Snedtaket på höghuset lär innebära att det givetvis kallas för läppstiftet.

Björn Nilsson sa...

Jag gjorde reflexionen att de där industribyggnaderna är av den typen som skulle kunna förvandlas till "allaktivitetshus" för unga aktivister, men att de alltid antingen rivs eller blir kontor. Tror inte de härskande gillar hus där folk kan sitta och vara skapande alldeles av sig själva. Det låter farligt upproriskt. Och därför blir det kortvariga husockupationer av luggslitna anarkister, som regelmässigt avbryts av en polisinsats efter ett tag.

Tomas Jonsson sa...

Björn: I Oskarshamn så fanns diskussionen för tio år sedan att göra om Verkstad 14, en enorm tegelbyggnad på varvsområdet, till ett nytt kulturcentrum med bibliotek, utställningshall och konsertlokal. Men tyvärr skrinlades de planerna eftersom det ansågs vara för dyrt. Så din analys är inte helt fel.

Björn Nilsson sa...

Undrar om man skall vara glad eller ledsen över att hä rätt ...?