fredag 22 januari 2010

Sista varvet


Jag tog med kameran ut på Varvsholmen i Kalmar. Där byggs inga båtar längre utan i stället har det blivit kontor och bostäder i modern stil. En del av de gamla verkstäderna har också bevarats och renoverats smakfullt till moderna kontor.


Men fortfarande finns det lite rester kvar som minner om det nedlagda varvet. Jag tycker det är ganska pittoreskt med denna sönderslagna byggnad mitt bland allt det moderna på Kalmars senaste gräddhylla.

6 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

När inte ens en urgammal söfartsstad som Kalmar har varvet kvar är det illa. Husen verkar ligga nära vattnet vilket är typiskt i dagens läge. Hur klarar man en stigande Östersjö på grund av smältande polarisar? Eller bara en häftig storm från öster som jagar upp vattnet på land?

Tomas Jonsson sa...

Björn: Varvsepoken är förbi. Jag tycker ändå det är bra att man försöker bevara miljön genom att spara byggnader från varvets tid. Det nybyggda ligger nära vattennivån.

Björn Nilsson sa...

Jo, jag håller med om att det är bra att äldre arbetsmiljöer sparas. På sina håll här i Stockholm verkar man försöka rensa bort alla spår av att detta har varit en stor industristad. I stället kletas det ut "nyfunkis" över det mesta, och gärna skall det ligga nere på gamla översvämningshotade kajer också.

Tomas Jonsson sa...

Det är en fara att bygga nära vattnet. Det känns inte långsiktigt. Men å andra sidan så är det väl inte meningen att dagens nybyggnationer ska finnas kvar så många decennier?

Björn Nilsson sa...

Jag minns en glad cyniker som påpekade att det är främst överklassen som ockuperar sådana lägen "med sjöutsikt"... . Så blir man av med dom, liksom!

Skulle tro att försäkringsbolagen kommer att skruva upp premienivån i bygglägen av den här typen framöver, och då blir det kanske mindre tokerier helt enkelt för att det kommer att kosta för mycket att bygga där.

Kjell E sa...

Det är intressant med gamla industrimiljöer, inte minst för en "industrialist" som jag.
Många har tagit väldigt väl hand om dem.
Bl.a. i Norrköping och Eskilstuna.

Här i Borås hade vi problem på 70-talet med "moderna" sossar, som bara ville "riva skiten, som vi har stått och slitit i".
Å andra sidan har framför allt konfektionsindustrin inte lämnat några säskilda spår efter sig. Lätt industri i lätta lokaler.
Men en del av de gamla textilindustrierna har kunnat räddas ändå, trots "modernisterna".