onsdag 17 mars 2010

Bo Sage, fotograf

När jag började fotografera till tidningen Figeholmsposten så fick jag mycket hjälp av Bo Sage som hade fotoatelje i Figeholm. Då jag femton år senare arbetade med en bok om Figeholm så var jag en hel del hemma hos Bo. Den här bilden tog jag då, 1997. Samma år stängde Bo ateljén och fotoaffären och gick i pension.


Här i källaren har Bo tagit många körkortsbilder, bröllopsfoton och porträtt. Kameran är nån slags mellanformat. Man kunde ta två bilder på ett negativ som satt i en slags kassett. Omkring 1915 började Bo Sages pappa Herman dokumentera Figeholm i foto. I mitten på 1950-talet tog Bo vid. Denna samling består av tusentals bilder och ingår i Figeholms Bildarkiv som nu finns på Figeholms Bibliotek.

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Kan smällan vara en gammal Linhof?

Tomas Jonsson sa...

Lasse: Letade fram en tidningsartikel från 1997 som berättar att Bo Sage går i pension. Där nämns kameran som är en schweizisk Hilba från 1950-talet och det är 9x12 som används dubbelt.

gustav gustafsson sa...

tjenare Tomas. det var länge sen. du var vikarie på vallhalla 90-talet och hade mig i något intressant ämne, kanske engelska om jag inte minns fel.
iallafall, intressant att få se en bild på Bo, min far pratade om honom när jag nämnde ett hus med utbyggnad innehållande en nerlagd fotobutik. jag bodde i figeholm ganska nyligen men besökte faktiskt aldrig biblioteket. får ta att åka dit och kolla upp bildarkivet.
kanske man skulle åka förbi Bo också och fråga om man fick ta ett porträtt på honom.

för övrigt så är kameran en storformatskamera, i vilken man använder kassetter som innehåller två filmblad.