tisdag 6 april 2010

Berättelsen om en skulptör


I Påskallavik ligger en naken kvinna invid landsvägen – en skulptur av Arvid Källström. Hela hans hem är numer museum och Rose, som syns på bilden, är en av de aktiva i föreningen som visar museet under sommaren. Här står hon med en liten modell av en fågelvinge som Källström först gjorde, innan han skulpterade den stora fågelvingen som han poserar vid på fotot i bakgrunden. Bilden tog jag 2007.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vet att det är en gammal artikel (20100406) om Källströmsgården men vill ändå påpeka ett fel i texten.
Modellen av fågelvingen är just en modell - även den på fotografiet med Arvid som är precis lika stor som den Rose visar bara det att vinkeln det bakre fotografiet är taget ur gör att den ser något högre ut där.
Tanken var att denna skulptur skulle bli ett utvandrarmonument i jättestorlek (säkert 5 meter högt - delarna i gips stod i många år i en av ateljéerna) men gjöts sen bara i några få kopior i den storlek som Rose visar upp.

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentar. Den här bilden var publicerad i en tidigare artikel där jag skriver om tanken med utvandrarmonumentet i Kalmar. Däremot var det nytt för mig att skulpturen bredvid Arvid också är en modell. (Det nämnde säkert Rose, men jag missade det.)