tisdag 22 juni 2010

Plötsligt hörs en trumvirvel


Jag bromsar upp med cykeln när jag hör en dov, kraftig trumvirvel från den gamla eken vid Horsekärr. Smäller av en bild. Jag exponeringskompenserar och skjuter av en bild till. Det är vindstilla och alldeles tyst och spillkråkan hör slutaren och väljer att lyfta. Försöker följa efter, men tredje bilden blir mest bara en svart flygande plump. Bilden tog jag med 85/1,8 nedbländad till 2,8.

7 kommentarer:

Göran S sa...

Har också en större hackspett i trädgår´n,trevligt tycker jag!

Björn Liedén sa...

Ja, så är det - i naturen kommer det oväntade fotoögonblicket när man minst anar det - finns då kameran med så kan det ju - som din bild visar - bli ett riktigt bra resultat. MVH/Björn

Anonym sa...

Hacke Spett, är väldigt igensotad!
Kontrastomfånget verkar inte vara det bästa.

Tomas Jonsson sa...

"Hacke Spett" av arten spillkråka är igensotad – alldeles svart bortsett från en röd basker på huvudet
;D

Anonym sa...

Hacke Spett må vara helsvart men även svart har nyanser, oftast blåtonade sådana när det gäller fåglar. Man kan heller inte se fjäderstrukturen annat än på en ynka liten del av HS:s vänstra vingspets, alltså är Hacke Spett till 95% helt igensotad.
Pröva med att lägga på lite fyllnadsljus i de mörkaste partierna så framträder säkert det som saknas.
Kompositionsmässigt är bilden hyfsad om än att det visas väl mycket trädgrenar för att vara en bild där huvudmotivet är spillkråkan Hacke Spett.

Tomas Jonsson sa...

Nja, spillkråkan skulle jag vilja kalla svart utan nyanser. Den är tämligen matt i sin svärta så ditt uttryck "sotig" stämmer väl med verkligheten.

Angående bilden så är det, vilket framgår av texten, en spontan bild tagen med 85 mm, knappast något fågelobjektiv. När jag fått stopp på cykeln så tog jag en bild, sedan skruvade jag upp exponeringskompensationen ett drygt steg och hann precis ta en bild till innan spillkråkan flög. Så det var över på mindre än tio sekunder och jag kunde cykla vidare.

Jag är inte intresserad av att fotografera fåglar, mer än om det råkar dyka upp en framför mig. Därför har jag inte heller utrustning eller ambition för fågelfotografering. Jag tycker också att jag klargjort det i texten till bilden. Därför blir det också lite fånigt med konstruktiv kritik kring en bild som är tagen utan tanke.

Anonym sa...

Publicerar man en bild för allmän beskådan så får man som bildskapare räkna med att en eller annan betraktare har åsikter om det uppvisade även om det är en bild tagen i all hast.
Digital fotografering är ju mer än att enbart ta bilder med en kamera, de allra flesta som fotar digitalt upplever det som en nödvändighet att bearbeta bilderna i något bildbehandlingsprogram.
Din bild på Spillkråkan skulle ha kunnat bli åtskilligt mycket bättre med en dylik efterbearbetning.