tisdag 15 juni 2010

Veteranbilar – Fred och Solan


Mönsterås hembygdsförening arrangerar veteranbilsträffar på tisdagskvällarna i hembygdsparken. Där träffade jag Fred och Solan som visade upp sin trevligt inredda husbil. Från början var denna Peugeot J7 en handikappbuss med ramp baktill. Men den hade nog också använts på nån bondgård, för det var både dynga och hö i bilen när Fred köpte den här och en till likadan för 800 kronor nån gång på 1980-talet. Fred byggde om bussen till en husbil.


Nu är det en bekväm husbil med platteve och under dynan där Solan sitter finns det en toalett. Notera också grillen på ett fäste på ena bakdörren – med en grilltång så kan man sköta den inifrån bilen. Peugeoten är av 1976 års modell och hade 68 hk i originalmotorn. Nu är det en annan dieselmotor på 70 hk. De berättade om en resa i England där de tog bilen uppför en backe som första 1,5 miles var 12 % lutning, sedan blev det 18 % och slutligen 25 % lutning. Alltså en meter stigning på fyra meter! Men bilen klarade det!


De hade åtskilliga med historier att berätta om resor som de gjort med sin buss. Bli inte förvånad om du möter dem på nån campingplats i sommar!

Varje tisdag kl 18-21 under sommaren så är det veteranfordonsträff i Mönsterås hembygdspark. Det kommer fler reportage därifrån framöver.

2 kommentarer:

Johanna sa...

Din blogg är verkligen intressant med en mängd fina bilder! :)

Tomas Jonsson sa...

Tack Johanna :)