fredag 22 oktober 2010

Ett prisvärt tips för hobbyfotografer

Senaste året har jag allt mer gått över till fasta objektiv, alltså objektiv som inte har någon zoom. Fördelen är att man får mycket ljusstyrka för pengarna. Under sommarens stadsfester, marknader, festivaler med mera så har jag mestadels använt ett 35 mm-objektiv som med brännviddsförlängning motsvarat en normal. Men jag har saknat vidvinkel och fått stå för långt ifrån vid gruppbilder och inte riktigt haft kontakt med dem jag fotograferat. Jag har också saknat tele för att kunna plocka bilder. Nu har jag hittat ett zoomobjektiv som passar mig.

För en månad sedan bytte jag min 35 mm-glugg mot ett Sigmaobjektiv. Brännvidd 17–70 (motsvarar ungefär 27–112 mm). Ljusstyrkan 2,8–4,0 är ett bländarsteg bättre än kitobjektivet. Dessutom har det ljudlös och snabb autofokus, makro och stabilisator. Priset är strax över 4000 kr. (Jämför med Canons original 17–55/2,8 som kostar nästan 10000 kr och 15–85/3,5–5,6 som har sämre bländare och kostar 7000 kr)

Fackeltåget i Nybro var det första "skarpa" jobbet jag gjorde med Sigmagluggen. Just som promenad- och reseobjektiv funkar det riktigt bra. Kommer det en iller i vägen så kan man ta en telebild, liksom en dramatisk himmel eller ett leende barn. Jag har provat det vid innebandy (första bilden). Nu efter en månad då jag tagit kanske tvåtusen bilder med mitt nya objektiv så vågar jag skriva att jag är nöjd och har hittat det jag ville ha!

Jag har slimmat min fotoväska och gjort mig av med det jag inte behövt. Kvar har jag tre objektiv (och ett kitobjektiv som reserv). Till sport 50/1,8 och 85/1,8 samt till övrigt Sigma 17–70/2,8–4,0. Jag har två kamerahus och en blixt.

4 kommentarer:

Studio Eriksson sa...

Verkar som en perfekt glugg för ditt ändamål. Det är alltid kul när man efter en tids fotografering vet vad man vill inrikta sig på. Ser fram emot många bilder med nya gluggen.

Tomas Jonsson sa...

Jag har haft Canon system i drygt ett år och nu känns det som att jag har det jag behöver. Men när fotbollen sätter igång i vår så kommer jag återigen att sakna ett långtele, men jag har ju klarat denna säsong med min 85:a (≈135).

Anonym sa...

Hur blir ditt utlåtande om ditt blixtagg Canon Speedlite 430EX II.

Tomas Jonsson sa...

Jag har inget att jämföra med. Det är min första "riktiga" blixt och det har betytt mycket för mig. Framför allt använder jag den vinklad med diffusor vid porträttfotografering och produkt- och matfotografering.