torsdag 14 oktober 2010

Soffan

För tvåhundra spänn köpte jag en soffa i det här kvarteret, för drygt tjugo år sedan. Minns att vi bar den sista biten nedför backen och ner för en trapp. För fem år sedan gick soffan till tippen.

9 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Vad är det för sorts ställning till höger? Till vilken nytta? Varför?

tomasrj sa...

Lasse: Det är en ramp så man kan köra in med rullstol på den gården, det var som en trappavsats innanför grinden.

Anonym sa...

Tomas, du tar fantastiskt bra bilder. Det senaste året har det märkts en avsevärd kvalitetshöjning.
Vad är din hemlighet, det kan knappast vara din fotoutrustning. Kamerahusen är av billigaste konsumentklass, objektiven är i något fall av högre klass.
Du måste använda dig av något bildbehandlingsprogram.
Kommentera bilden här ovan, exv hur har du fått fram alla strukturer som i stenmurarna till vä och hö samt gatstenen. Oftast brukar mörka partier sota igen.

tomasrj sa...

Tack för en väldigt värmande kommentar. Generellt är svaret på din fråga att jag hela tiden blir bättre på att förstå och hantera kamera, objektiv och photoshop elements. Jag använder för övrigt Photoshop Elements 2.0 som jag köpte redan 2003. Jag tar mycket bilder och slänger halvbra bilder och sparar bara de absolut bästa.

Kort hanterar jag bilderna så här: Först beskär jag bilden. Om det som i den här bilden finns väldigt mörka och väldigt ljusa delar så markerar jag de olika delarna med lassot och 10-50 px ludd och lägger till fyllnadsljus eller tar bort bakgrundsljus. Funkar inte det så går jag direkt på nivåer och ändrar intensiteten där. Sedan avmarkerar jag och klickar på Auto på Nivåer. Ibland kan det då bli en nyans av blått eller grönt över bilden och då klickar jag på Kanal och justerar ex blått till det ser bra ut.

Om bilden ska till bloggen så ändrar jag bredden till 640 px. Jag har hittat en gratis insticksprogram till min Photoshop som heter Neat Image som reducerar bruset (ser ut som den lägger ett lager med gaussisk oskärpa på bilden). Om bilden är tagen med högt ISO och är grynig så reducerar jag bruset. Sedan skärper jag upp den med oskarp mask. För webbilder brukar jag ha tröskelvärde 2 nivåer, radie 0,3 px och mängden mellan 150 och 300 %. Och sedan Spara för webben.

Eftersom jag alltid gör på precis samma sätt så fixar jag till en bild på mindre än en minut. Är det ansikten som på grund av solljus har fula kontraster så får jag ibland hålla på en stund med att ljusa upp och mörka ner. Då kan jag ibland dra igenom samma bild flera gånger och spara flera versioner som jag sen kan välja mellan. Så var det med exempelvis Thomas Bodströmbilden häromdagen. På den bilden har jag också för övrigt lagt till Kornig film för att få den att se lite mer analog ut.

Slutligen så är det vid "mörkrumsarbetet" som jag fortfarande har mest att lära. Men jag tittar ofta på Moderskeppet.se och olika fotobloggar där det ibland finns på tips som jag snappar upp och testar.

Oj, det blev långt, men kanske jag använder den här texten framöver i nån bloggartikel om redigering.

Anonym sa...

Tack för svar Tomas!

Det var en gedigen redogörelse för din arbetsgång i PS, ska testa efter ditt recept.
Har som du en äldre version av PS men har i stort sett bara korrigerat skärpa och färgmättnad och någon gång fyllnadsljus utan att vara i närheten av vad du får fram.

Har länge tänkt att skaffa mig en DSLR snäppet under proffsklasen samt optik av mycket bra kvalitet. Har tvekat att investera då det antytts av kameraförsäljarna att oavsett hur bra grejer man skaffar sig så måste man ändå bearbeta bilderna i typ PS.
Men visst, bra optik är ju aldrig fel!

Det skulle vara intressant att få se originalbilden(gubben i backen)och jämföra den mot versionen här ovan.

tomasrj sa...

Det händer ofta att människor frågar mig vad jag har för tips på systemkamera. Jag brukar säga att Canon, Nikon, Sony, Olympus är lika bra. De billigare kamerorna fungerar för de allra flesta fotointresserade. Lär man sig att förstå och ställa in alla finesser så blir det bättre bilder. Men det handlar också mycket om att fånga rätt ögonblick. På sport så står jag med fingret på avtryckaren hela matchen och följer spelarna där jag tror att bollen kommer att hamna. Och jag trycker av ett par bilder varje gång bollen anländer.

Kitobjektivet som följer med fungerar också oftast bra, men det är en billig plastprodukt och ger inte alltid helt skarpa bilder. Däremot räcker det inte till för sportbilder inomhus.

Det går att använda bilderna direkt. Men själv vill jag gärna beskära bilderna och justera kontrasterna för att lyfta fram motivet.

Stenmuren och stenläggningen i gatan är rätt exponerad. Så jag har ljusat upp gubben och mörkat ner himlen och det ljusa huset i fonden.

Anonym sa...

Ok, då tackar jag för tipsen!

Gittane sa...

Hej Thomas!
Var är bilden ifrån??? Oskarshamn??
Är det möjligtvis Slottsgränd i O-hamn???
Där är min farmor född och hennes föräldrar Amanda och Emil Waernqvist bodde där, på Slottsgränd nr 6.

Jag vill så gärna komma i kontakt med människor som fortfarande kan berätta om dem. Amanda och Emil Waernqvist hade en affär i Oskarshamn. Byggnaden och affären är nu riven.

Dina bilder är otroliga!!!
De talar massor av språk!

Min farmors farfar Sven Johan Waernqvist var poliskonstapel i Oskarshamn. Det sägs att det finns fotografier inne på station på honom??? Känner du nån gammal polis, som man kunde få fråga?

Min farmors morfar, Johan Alfred Jonsson, var smed och orgeltrampare, samt kyrkovaktmästare i Oskarshamns kyrka. Han har gjort låset där.
Honom skulle jag också vilja veta mer om. Han var socialist och kompis med August Palm och hans fru "slaktarn Hemmingssons dotter"...
Känner du folk man kan ringa till, som är äldre etc..

Vad mycket en bild kan ge associationer till???

Ha en underbar maj
och tack för titten
Kram Gittan

gittans_frist@hotmail.com
0303-248308

tomasrj sa...

Tack för din personliga och innehållsrika kommentar Gittan!

Bilden är tagen uppför den så kallade Besvärsgatan i Oskarshamn. Din frågor får jag överlämna till läsekretsen.