tisdag 8 februari 2011

Årsmöte i Hamnmagasinets Vänner

Drygt 80-talet intresserade kom till Höganäslokalen i Figeholm för att höra historierna om fartygen Gösta och Nancy. Det var Anders Berg och Sven-Erik Bergvall i Museiföreningen Hamnmagasinets Vänner som sammanställt bilder och historierna om de båda segelfartygen. Bildvisningen var en del av föreningens årsmöte. Hamnmagasinets Vänner har ungefär 300 medlemmar. Föreningen driver sjöfartsmuseet i Figeholm, som tog emot drygt 2300 besökare förra året. Föreningen förvaltar också Figeholms Bildarkiv.

Överst till vänster putsar ordförande Anders Berg glaset till montern över en av de fartygsmodeller som stod i centrum för årsmötet. Till höger förbereder Svenne Bergvall tekniken till bildvisningen. Nederst till vänster lägger sig Berg i kaffekokningen. Och till höger plockar Kerstin ut koppar. Jag körde överraskningsmomentet med kameran :)

Delar av styrelsen. Anders Berg har varit ordförande sedan föreningen bildades för 29 år sedan. Jag har varit sekreterare i 13 år. Så mötena går på rutin. Berg leder det hela. Jag sitter intill och håller ordning på honom, typ.

Så kom det lite folk också. Leif säljer lotter och under kaffet är det lottdragning. "Kort årsmöte" står det på affischerna och det formella kör vi av snabbt. Sen är det bildvisning på olika teman. Årets tema var fartygen Gösta och Nancy och människorna bakom.

Olle Johansson, 89, seglade många år på sin fars skuta Nancy. Fartyget lastade hundra ton och de fraktade bland annat ved och kalksten längs Östersjökusten och över till Gotland. Modellen av Nancy har sjökapten Carl Anton Aspgren gjort. Han är egentligen värd en helt egen artikel. CA Aspgren var en "riktig" sjökapten som seglade fullriggare, bland annat för Trans Atlantic mellan Europa och Amerika. Hans söner blev också sjökaptener, fast på motordrivna fartyg. I pappas ögon var de inga riktiga sjökaptener eftersom de inte seglat fullriggare in till kaj. Efter att CA Aspgren gått i land så byggde han många fartygsmodeller. Allting på modellerna fungerar som på ett riktigt fartyg – fast i miniatyr. Modellen av Nancy fanns i många år hos Olles syskonbarn i Skåne, men nu har de skänkt modellen till Hamnmagasinets Vänner.

2 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

"inte seglat fullriggare in till kaj"

Så ska det låta!
En riktig beckkbyxa med andra ord. Passa på att intervjua honom med en bandspelare på fullvarv.

Tomas Jonsson sa...

Lasse: CA Aspgren är borta sedan många år (gissar att han var född runt 1880). Men det tecknades ner en hel del historier med honom, bland annat om när han rundade Hornet och en brottsjö krossade ratt och nakterhus och rorsmännen hängde fast i sina surrningar, eller när han torpederades under första världskriget...

Däremot har jag gjort intervjuer med bland annat Olle Johansson – reportage som jag sålde till Nyheterna för snart tio år sen.