tisdag 26 juli 2011

Porträtt – Anna

Jag har invigt det som är början till en ateljé här hemma med några bilder på Anna som ställde upp som modell. Det är två miljöer som jag gjort i ordning och som ger två olika typer av bilder.

Vitt rum som reflekterar ljuset från stora fönster kompletterat med blixt riktad mot taket.

Innanför ett fönster i ett rum med mörka väggar. Det kommer fler bilder på Anna så småningom.

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Den nedre bilden är rent proffsig. skitbra. Fast litet, litet, mer skärpedjup hade inte skadat. (Prova idioten: alla bländarstegen). Det gör du en stor kopia av och skänker henne. Du vet väl att det går hitta utmärkta labb på nätet. Prova Fuiji, jag gjorde det och blev positivt överraskad av både pris och kvalitet.
Den övre bilden har fegt ljus. Visa inte den för henne, då ställer hon inte upp fler gånger.

Tomas Jonsson sa...

Tack för konstruktiv kritik Lasse. Jag står i valet och kvalet kring vilken väg jag ska välja framöver. Investera i en Epson A3 och lära mig kopiera eller hitta en bra firma som hjälper mig. Har även funderat på nåt lokalt tryckeri för att kunna vara mer flexibel. Får se vad det blir.

"Fegt ljus" beror helt enkelt på att jag blivit fegare med kontrast och intensitet. Jag har skruvat ner kontrast och skärpa i kameran och exponeringskompenserat –1/3 för att inte riskera utfrätta (eller kolsvarta) ytor.

Lasse Strömberg sa...

Fegt ljus betyder inte dålig kopia, det är själva ljussättningen som är feg. Platt som en pannkaka är inte snyggt. En och annan skugga ger liv.

Sedan är kopian inte speciellt bra heller. Den övre är åt helsike för grå.
Den under räddas av ljuset i sig, men personligen skulle jag också vilja ha den litet hårdare, dock inte mycket hårdare.
Den undre är ettans papper, den skulle kunna gjorts på treans, om du förstår vad jag menar?

Ljus från fönster är alltid bra. Bouncers är ju i praktiken inget annat är att man försöker kopiera fönsterljus.