lördag 31 december 2011

Bokslut 2011 – tio bilder från förfiningens år

Då har vi kommit till den tid när det är dags att summera det gångna året och blicka framåt lite med planer inför 2012. För ett år sedan skrev jag om planerna för 2011. Jag har blivit så förutsägningsbar att det blev precis så som jag tänkt – inget oväntat har inträffat.

Det bästa som som skett under året var att jag, efter många sorger och bedrövelser, äntligen tog tag i mina studier och avslutade dem med en examen. Jag kom att vara inskriven på högskolan i tolv år, eller en bit över tjugo terminer... Men nu har jag min lärarexamen som lärare i matematik och naturvetenskapliga ämnen och arbetsliv och ekonomi är tryggad.

Under året har jag tagit mycket bilder i skolan.

Jag har fotograferat många konserter under året, bland annat Jerry Williams.

Jag som avskydde idrottslektionerna när jag själv gick i skola, tillbringar nu mycket tid med kamera i sporthallarna.

Det här är ett spontant porträtt från Bluesfestivalen. Jag blir allt bättre på att våga fråga okända om jag får ta en bild.

När eleverna sprang ut vid studenten så stod jag beredd.
Bloggen snurrar in på åttonde årgången. Och det närmar sig tolv år som jag publicerat texter och bilder på internet. Knappt 500 artiklar blev det i år, med minst en bild i varje artikel. Jag får se hur det blir framöver. Bloggen är en bra digital anslagstavla för mina bilder, men den tar mycket tid i anspråk och det blir väldigt ytligt. Jag skulle vilja arbeta mer fördjupande med utställningar och kanske göra nån fotobok.

Omkring 35 000 bilder har jag tagit under året. Kanske tusen av dem bevarar jag. Sport i form av fotboll, innebandy, handboll, friidrott, basket, rally och triathlon har hamnat på sensorn. Under våren och sommaren var jag på många konserter. Men framför allt är det dokumentära bilder av vardagen och porträtt som kommit att bli en favorit. Det är så lätt att glömma bort det självklara. Om några decennier ser vardagen annorlunda ut.

Jag fotograferade en hel del fotboll under åert. Mönsterås GoIF-damer avancerade till division 3.

Jag var på Latitud 57 i Oskarshamn och Kalmar stadsfest och hoppas få fotopass även 2012.

Sator var det bästa jag såg i musikväg i somras!

Jag har fotograferat så gott som alla Mönsterås handbollsklubbs hemmamatcher i dam och herr.

Under året har jag tagit hundratals porträtt på kända och okända människor, bland annat på Anna-Lotta Larsson.


Tänk tjugo år tillbaka i tiden. Det var tidigt 1990-tal. Mobiltelefonen var bara förunnad kostymklädda stressade slipsnissar. Internet visste ingen om. Det fanns inga brev som inte hade frimärken. Telefoner var av bakelit och hade sladd och gick inte att fotografera med. Cd-skivorna började konkurrera ut vinylen. SJ och Televerket var statliga och det fanns riktiga postkontor med kompetent personal. Men saker började ändras. Carl Bildt blev statsminister och Birgit Friggebo var i Rinkeby och sjöng We shall overcome och Björn Rosengren var på porrklubb utan att förstå det... Utanför stadskärnorna var det ännu skog. A6 i Jönköping och Väla i Helsingborg var de enda köpcentrana utanför stadskärnorna i södra Sverige. Det har hänt en del sen dess. Och det är bara tjugo år! Så därför vill jag dokumentera vardagen.

Min examen under året innebar ytterligare några vuxenpoäng. Numer tillhör jag den medelklass som jag alltid föraktat. Det kan inte hjälpas. Bara att fälla ner tuppkammen och rätta in sig i ledet. Det trista är att drömmarna börjar ta slut, jag har allt som jag vill ha. Det gångna året har jag uppgraderat hela min fotoutrustning till mer professionell nivå och det gör det mycket lättare att få bilderna så som jag vill ha dem. En sprillans ny bil införskaffades också i höstas. Så materiellt går det ingen nöd på mig. Under 2012 vill jag fortsätta på inslagen linje i mitt fotograferande, men försöka prioritera kultur, musik och vardagsliv.
  • En fotobok i månaden. Man lär sig genom att titta på andra. Jag vill bygga på mitt bibliotek med fler fotoböcker.
  • Fler upplevelser. Jag går mestadels här hemma och trampar omkring. Senaste åren har jag knappt varit utanför zonen Karlshamn i söder, Lenhovda i väster, Öland i öster och Oskarshamn i norr. Det måste ändras!
Med dessa ord så tackar jag er läsare för uppmärksamheten under det gångna året och välkomnar er att följa bloggen under 2012. Gott nytt år!

8 kommentarer:

Robert Gustafsson sa...

Mitt förslag på nästa vandringsmål: Berlin eller Köpenhamn under våren 2012. Där finns en hel massa att se och i ditt fall föreviga!

Gott nytt år

Tomas Jonsson sa...

Berlin står högt upp på min lista!
Gott nytt år!

Jonny sa...

Gott nytt år, Tomas! Spännande att följa din blogg och din strävan att utvecklas.

Göran S sa...

Gott Nytt Tomas,och tack för alla bilder under gångna året!!

Elisabet. sa...

Ja, jag instämmer med föregående talare! Jag har inte följt ditt bloggande i åtta år, men i ganska många ändå?

Och jag trivs här.

God Fortsättning, Tomas!

Kjell E sa...

Gott nytt år Tomas och fortsätt på den inslagna vägen.
Alltid lika intressant/kul att komma in till dig.
Jag har ju lite längre upplevt perspektiv än dig. Bakelittelefon; jag minns, vid besök i min mors hemtrakter, hur de svarade i telefonen, "Högstorp 14" eller "Lillebyn 11". Det var "Emma på växel" som skötte kopplingen, manuellt.
Min moster Rut brukade bli sittande och prata med henne en stund innan hon kopplade till begärt nummer.

Tomas Jonsson sa...

God fortsättning och tack för kommentarer.

Jonny: Jag har i hela mitt vuxna liv haft mål som jag velat förverkliga.

Göran S: Ser fram emot dina oskarshamnsbilder.

Elisabet: "Åttonde årgången" innebär snart sju års bloggande och jag tror faktiskt att du har skrivit dina första kommentarer redan första året, 2005.

Kjell E: Växeltelefonisterna ute i byarna visste allt om alla, har jag förstått.

Steffe sa...

Många fina bilder här. Kul att du börjar ta lite gatuporträtt. Det är alltid kul att överraska folk med att man vill ta deras porträtt.