torsdag 5 januari 2012

En uppenbarelse

Just nu känner jag en lycka inombords. Jag kämpar med att återställa dygnsrytmen till skolstarten på måndag för oss lärare. När jag låg där i sängen och började röra på mig för att försöka ta mig upp så kröp katten i vanlig ordning över från sin filt vid fotänden på sängen och lade sig på mitt bröst och började krafsa med klorna och spinna. I vanlig ordning förklarade jag att det inte blir nån mjölk från mig. Men stunden har en viss charm över sig – "kvalitetstid med katten", brukar jag kalla det.

Men det var inte det som gjorde mig lycklig. Utan denna kvalitetstid ger mig möjlighet att ligga och fundera över saker och plötsligt fick jag en uppenbarelse. Så självklar att jag nästan blev förvånad att jag inte tänkt tanken tidigare. Ni som följt bloggen har inte kunnat undgå mina funderingar kring fotoböcker och trycksaker. Plötsligt i morse så fick jag hela bokidén klar för mig. Jag har alla bilderna, bara att börja plocka ut dem. En text ska skrivas också som kan illustreras med bilderna. Det går åt omkring 100-150 bilder och jag räknar med omkring 70 sidor i svartvitt på matt papper kvadratiskt ca 25 cm på sidan. Limmat med kartongomslag så gissar jag att det borde gå att hamna runt 250 spänn per bok.

Det är femton år sedan jag gav ut en bok senast, så det är dags nu. Jag är ensam om bokidén, det finns inget liknande skrivet. Jag kommer inte att bli rik, för boken kan ha sin begränsade publik – beroende på hur jag gör upplägget. Femhundra exemplar borde inte vara omöjligt, men jag kan ju smygstarta med 200 ex. Ännu så länge finns bara en post-it-etikett med hela idén, men nu känner jag äntligen inspiration till att skriva. Det känns jävligt gutt just nu! Jag har längtat efter denna dag! (En låt som passar idag Länk.)

5 kommentarer:

Robert Gustafsson sa...

Bara att köra, finns inget som sätter hinder för sådant..bara man vill det tillräckligt! Good Luck!

Tomas Jonsson sa...

Tack Robert.

Jonny sa...

Spännande! Kommer säkert att gå bra.

Tomas Jonsson sa...

Jonny: Jag kommer säkert att höra av mig framöver för att få höra dina erfarenheter av praktiska och ekonomiska saker kring en bokutgivning.

Jonny sa...

Det får du gärna göra. Det finns ju några alternativ att välja emellan.