tisdag 13 mars 2012

Jupiter och Venus möter varandra

Mars, Jupiter och Venus syns alla tre ovanför horisonten nu. Mars i sydost och Jupiter och Venus i sydväst. Jupiter och Venus har närmat sig varandras linje en tid och vid sjutiden i kväll såg de ut att vara riktigt nära varandra.

Till Venus, som syn bakom grenarna, är det bara fyra ljusminuter, medan avståndet till Jupiter är 30 ljusminuter, det vill säga 30 x 60 x 300.000 km, så närheten är bara skenbar.

Jupiter är största planet i vårt solsystem och det var inte långt ifrån att Jupiter hade tänts och själv blivit en liten stjärna en gång i tiden. Nu blev denna gasjätte i stället vår största planet. Översta bilden tog jag 19.22 när himlen fortfarande var lite upplyst. Nedersta bilden tog jag nästan en timme senare, när mörkret lägrat sig.

5 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Otroligt vackra bilder.

Tomas Jonsson sa...

Tack. Fast jag klantade mig på första bilden och lyckades få med en gren :(

Björn Nilsson sa...

Häftiga bilder, nästan så man får lust att skaffa en kraftigare kamera själv! Stjärnhimlen är förvirrande, men jag undrar om du inte fick med Plejaderna i överkanten på övre bilden - det lilla gyttret av blåaktiga stjärnor. I så fall kan den röda pricken i övre vänsterkanten vara Aldebaran.

Nicke Grozdanovski sa...

Du har helt rätt Björn. Såg inte det från början men det gör bilden helfantastisk :) Jag skulle gärna vilja fotografera stjärnhimlen med på ett bra sätt. Jag gör mina försök och de är inte så illa men detta är proffsigt Tomas.

Tomas Jonsson sa...

Jag hade chans till bättre bilder men misslyckades. I bilden med Plejaderna hade jag kunnat få med en satellit, men grenar störde. På en av telebilderna hade jag kunnat få med Kalmarflyget som jag hörde närmade sig. Jag hoppades att det skulle gå mellan Jupiter och Venus, men nu gick det under och jag klantade mig och zoomade inte ut tillräckligt så planet kom bara med lite i vänster nederkant... Jag var ute en timme och tog 45 bilder.