söndag 11 mars 2012

Några bilder från operahuset i Stockholm

Strax innan kvällens föreställning av Carmen skulle börja så var det fullt i salongen. Det är inte längre krav på frack och var en väldigt blandning på publiken. Allt från vanliga grabbar från vischan, som jag, till uppklädda östermalmskärringar som sippade vin i pausen. Nedanför några bilder från föreställningen.


Till höger syns den kungliga logen. Men inga kungligheter syntes till. De hade väl fullt upp med den lilla...

Det var ju kulturkungen Gustav III som bildade den Kungliga operan och såg till att bygga ett operahus. Under en maskeradbal på operan för i dagarna exakt 220 år sedan så mördades kungen. Det gamla operahuset revs så småningom och dagens operahus, uppförd på samma plats, invigdes 1898 av kung Oscar II. Scenen i det nya operahuset har samma mått som den gamla scenen för att man skulle kunna använda samma dekor. Operan har 1100 platser i salongen och över tusen rum fördelade över tretton våningar. Här är några bilder från den pampiga guldfoajen.


2 kommentarer:

Göran S sa...

Intressanta bilder Tomas.Har varit utanför hur många gånger som helst,men aldrig inne.Det måste bli nån gång,även om jag inte gillar opera!

Tomas Jonsson sa...

Göran: Såna där stora utsmyckade lokaler är mäktiga. I denna helhet finns massor med små detaljer som var för sig är magnifika att studera.