fredag 20 juli 2012

Bilder från Stensjö by

Jag tror att det kan ha varit i åttonde klass, då var året 1983. Vi som inte var så läsbegåvade att vi klarade främmande språk fick åka ut till Stensjö by för lite praktiska övningar. Vi fotograferade byggnaderna. Mätte upp dem och gjorde skisser. Sedan ägnade vi förmodligen en hel termin till att med hjälp av hönsnät, tidningspapper, tapetklister och kartong bygga en skalenlig modell av byn. Och trots att jag är uppvuxen i trakten och under många år passerat förbi på E22 så var det först förra våren som jag åter svängde av och stannade till. Igår var det dags igen.

Jag hade sett att Morgan Karlsson och Carola Roback ställde ut naturbilder från Stensjö by på plats. Jag har följt Morgans hemsida senaste åren. Gillat en del, men också tyckt att det varit lite för mycket skärpa i bilderna för att få ett djup och en spänning i fotografierna. I Stensjö by hänger ett tjugotal bilder och dessa ger mersmak. Utställningen är ordnad som en vandring genom årstiderna och inspirerade. Det är enkla och rena bilder där fotograferna arbetat med skärpedjupet. Så jag lät mig hänföras av bilderna och vandrade iväg längs en strövstig utmed Virån med 7D + 35/2,0 i högsta hugg...

4 kommentarer:

Morgan sa...

Kul att du gjorde ett besök till utställningen och jag hoppas att du hittade någon bild som föll dig smaken. Kul att du även uppmärksammar utställningen här på din blogg. Stensjö by är en vacker plats tycker jag och motiven finns överallt hela tiden bara man tar sig tid. Jag tycker du bevisar det bra med dina bilder från din vandring här.
Morgan

Tomas Jonsson sa...

Jag gillade utställningen som höll hög kvalité. Stensjö by är en plats där det finns många motiv – motiv som blir ännu mer intressanta om man, som du skriver, tar sig tid.

Björn Nilsson sa...

Sista bilden med "skogsdraken" (?) och den stackars sländan är fina. Om jag skulle vara kritisk för en gångs skull så blev jag något yr av näst sista bilden!

Tomas Jonsson sa...

Björn: Tack. Jag provade olika varianter i bilden du blir yr av, horisonten i mitten, i nederkant och, som blev valet, överkant. Det kändes mest effektfullt och blir du yr så är det ju effektfullt :)