fredag 27 juli 2012

Det är Generalknasigt med droger

Konserten med General Knas på Hamnfestivalen i Oskarshamn började riktigt trevligt. Men efter ett par tre låtar så var det dags och artisten gjorde klart att han inte tycker att någon har med att göra om han röker cannabis. Publiken jublade, jag och vakten som stod intill skakade på huvdena och det var tragiskt och jag tappade all lust till fotografering och funderade över hur han kan stå och spela på Hamnfestivalen med Oskarshamns Handbollsklubb och IFK Oskarshamn som arrangörsföreningar och med stöd från Oskarshamns kommun.

General Knas är en skånsk reggaeartist som med sin mörka röst sjunger svensk reggae. Han har som soloartist gett ut tre skivor och skapade mycket uppmärksamhet när han vid pressreleasen av en singel förra sensommaren skickade med en påse hampafrön.

General Knas skickar hampafrön till pressen (DN)
Drogliberal artist stoppas från att spela... (Ystads Allehanda) 

Lyssna själv:
General Knas 12/12

Så gott som alla narkomaner röker tobak. Den som inte röker börjar inte knarka. Cannabis är en lättare drog, men det är narkotika och det är en vanlig nybörjardrog som leder fram till tyngre drogmissbruk. Därför kan man inte säga att cannabisrökning är varje enskild medborgares rättighet och ensak!

Fråga den som mist sin son i en överdos om de tycker det är rätt att du röker cannabis i din källare! Fråga den vars storebror blev ihjälkörd av en narkoman vad de tycker om narkotika! Fråga den som vuxit upp med en narkoman till förälder om cannabis ska vara lagligt! Eller fråga den som själv är narkoman och hela tiden försöker sluta, skaffa jobb och ordna upp sitt liv, men varje gång misslyckas och trillar tillbaka i drogträsket.

General Knas kan sjunga att han röker på och att det är hans grej. Men det angår inte bara honom. Narkotika är ett stort samhällsproblem som orsakar enormt mycket personligt lidande. De positiva effekterna av narkotika kan aldrig uppväga det!

Det kanske mest tragiska är att General Knas har ett låtmaterial och en stil som inte alls är beroende av hans drogliberala texter. Hans texter om solidaritet och kärlek skulle tvärtom kännas ännu mer äkta om inte droger var inblandade!


2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Han vill väl leva upp till namnet Knas då? Tiderna förändras (inte): förr satt folk med sin liter och krökade och gnällde på överklassen. Idag sitter man med skumma rökverk och gnäller på överklassen. Resultatet blir ungefär detsamma ändå: överklassen kan ta det lugnt så länge drogerna får göra sitt.

Tomas Jonsson sa...

Björn: Ja, tyvärr har du rätt.