onsdag 21 februari 2007

Lysande idé från Australien


Nu kommer en konkret åtgärd från Australien på hur man kan minska energiförbrukningen och i förlängningen minska utsläppen av växthusgaser. Det handlar om att förbjuda gamla glödlampor.

Inom tre år ska alla gamla energislukande glödlampor försvinna bort och enbart lågenergilampor finnas tillgängliga. En lågenergilampa lyser 111 timmar på en kilowattimme, medan en vanlig glödlampa enbart lyser 25 timmar.

Kalifornien var först ut med ett liknande beslut där stoppdatum är satt till 2012. Nu kommer Australien med slutdatum 2010. Men från Sverige finns inga sådana planer. Det är synd för det här är något konkret som vi skulle ha råd med!

Andra bloggar om: , , , , , ,

9 kommentarer:

Ryan Ghadban sa...

Absolut, låter vettigt! Jag ska lägga till det på min "Att göra för att bli miljövänlig"-lista :)

Mvh,
Ryan.

jinge sa...

Men Tomas !!!

Ut med dig i snövädret och ta lite bilder !!

Tomas Jonsson sa...

Det har inte kommit så mycket snö här, kanske tio centimeter fast väldigt lätt pudersnö. Jag tog några bilder igår, fast de kändes inte så roliga. Idag har jag lämnat bilen på verkstad så jag kommer inte så långt.

Fredrik sa...

Heja Australien!
Vi offrar lite industrier till förmån för andra som tillverkar lågenergilampor! Varför har vi i sverige inte gjort detta tidigare?

Känd Göran tyckte att han inte ville frysa då han pratade med koleldat granland... Varför kläckte inte han och sitt parti med förbundsvanter denna idé? Språkrören i miljöpartiet verkar så fort det misstänks något ramlat i läkerolgrytan som unga!

Lasse Strömberg sa...

Mja, lågeneergilampor drar mindre energi, men har en del andra mindre bra egenskaper. Bland annat lär de innehålla en del mindre bra gas som inte lär vara nyttig för miljön.

Det förekom tidigare uppgifter om att man egentligen bara ska byta vanliga glödlampor som man har tända mycket mot lågenergidito.

Tomas Jonsson sa...

Lasse: Det var mycket "lär". Om de innehåller miljöfarliga ämnen så bör man försöka utveckla dem så att man slipper ifrån dessa ämnen.

Sen tror jag på en successiv övergång vartefter gamla lampor går sönder eftersom resursslöseriet i att slänga fungerande glödlampor förmodligen är ett värre miljöbrott än den extra miljöförbrukningen.

bert sa...

Bra förslag och bra initiativ av Australiens regering.

Tyvärr så tycker jag att reaktionerna här i Sverige är mycket av typen "men vad hjälper det om jag..... " osv. Det bevisar att frivillighet inte är någon väg att gå.

Ola Å sa...

Nu är jag ingen el-expert men det påstås att det är oekonomiskt att ha lågenergilampor i armaturer som tänds och släcks ofta. Det skall dra mer ström...
Kanske bara en skröna....

Tomas Jonsson sa...

Ola: Det där har jag också hört, men det är en skröna.